ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile din România și Egipt au stabilit un plan concret de acțiuni care să determine creșterea schimburilor comerciale bilaterale, în vederea atingerii pe termen scurt a nivelului de un miliard de dolari, menținând în acest fel Egiptul ca unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României din zona Africii și Orientului Apropiat.

Conform unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, planul de acțiuni a fost stabilit cu ocazia vizitei oficiale a ministrului de resort, Ilan Laufer, în R.A. Egipt, din perioada 18-20 noiembrie 2017.

Printre principalele subiecte de pe agenda vizitei ministrului român s-au aflat o nouă abordare în relansarea cooperării economice bilaterale dintre România și R.A. Egipt, prin implicarea activă a mediului de afaceri din cele două țări, și găsirea oportunităților comerciale de interes deosebit pentru ambele părți.

În prima zi a vizitei oficiale la Cairo, demnitarul român a avut o întrevedere cu doamna Sahar Nasr, ministrul Investițiilor și Cooperării Internaționale, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele recente ale economiei românești, fiind subliniat nivelul de creștere al PIB cu 7% în primele nouă luni ale anului 2017, a fost apreciată dinamica sporită a contactelor bilaterale la nivel înalt din acest an, a fost reafirmat interesul companiilor românești pentru implicarea activă în implementarea programelor de dezvoltare egiptene și, totodată, oamenii de afaceri egipteni au fost încurajați să învestească în România, în special în producție, agricultură sau turism.

„Suntem într-un moment prielnic pentru intensificarea cooperării bilaterale dintre țările noastre și este important să ne concentrăm pe oportunități comerciale de interes, produse industriale cu un grad ridicat de prelucrare cum sunt echipamentele petrochimice, materialul rulant, echipamentele din domeniul energiei, ș.a. Egiptul va continua să rămână o piață cu potențial important pentru exporturile românești, având în vedere proximitatea geografică, relațiile comerciale tradiționale și interesul crescut al firmelor românești pentru această piață", a spus ministrul Ilan Laufer.

Cei doi demnitari au decis finalizarea memorandumurilor de înțelegere care sunt încă în lucru, pe lângă cele deja semnate (IMM-uri, investiții, agricultură, resurse apă, cooperare între Administrația Portului Constanța și Portul Alexandria), conform celor convenite la Comitetul mixt desfășurat la București, în luna iulie, precum și dezvoltarea în continuare a dialogului bilateral la nivel guvernamental.

Totodată, oficialul român a participat la un workshop în care au fost prezentate concluziile finale ale programul Start Up Nation și impactul deosebit pe care acesta l-a avut, iar la rândul lor, reprezentanții părții egiptene au detaliat programele de promovare ale investițiilor și de sprijin a tinerilor antreprenori din această țară.

La finalul primei zile a vizitei oficiale din Egipt, ministrul Ilan Laufer s-a întâlnit cu Tawfik Diab, președintele PICO Group, una dintre cele mai mari companii private din R.A. Egipt., cu care a discutat stadiul actual al investițiilor Pico Group și perspectivele extinderii pe piața din România și în alte sectoare, cum ar fi agricultura, industria alimentară, real estate etc.

Pico Group, fondat în anul 1974, una dintre cele mai mari companii multinaționale din Egipt și din Nordul Africii, desfășoară activități în agricultură, în domeniul petrol și gaze și echipamente industriale. Din 2013 grupul egiptean a intrat și pe piața din România, prin două companii care activează în domeniul valorificări rezervelor de hidrocarburi.

La întâlnire a participat și Mihai Stuparu, ambasadorul României în R.A. Egipt.

Ministrul Ilan Laufer a fost însoțit la Cairo de o misiune comercială organizată de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București și de Asociația Oamenilor de Afaceri din Egipt, la care participă companii românești din domeniile electricității, petrolului și gazului, agriculturii, construcțiilor de mașini, IT & C etc.

În primele 9 luni ale anului 2017, exporturile românești în Egipt au atins 378 milioane dolari, fiind al 2-lea partener al României în Africa și Orientul Mijlociu.

Structura schimburilor comerciale este diversificată, România fiind unul dintre principalii furnizori de grâu ai Egiptului, cu 1,5 — 2 milioane tone pe an livrate în perioada 2013 — 2016.

Principalele produse românești exportate pe piața egipteană în anul 2016 și în primele 9 luni ale anului 2017 au fost: cerealele, lemnul și articolele din lemn, produsele minerale, echipamentele industriale, aparatele și echipamentele electrice, etc.

Valoarea investițiilor egiptene directe în România este de 39 milioane dolari.