ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de interne, Gabriel Oprea, a susținut o conferință de presă în care a comentat incidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină.

Iată textul complet:

 

 Ca urmare a solicitării preşedintelui Klaus Iohannis, voi răspunde unor întrebari lansate în spaţiul public.

În seara zilei de 20 octombrie s-a petrecut o tragedie: poliţistul Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa în misiune şi nimic din ceea ce spunem nu poate alina durerea părinţilor lui, a soţiei, a familiei care trece printr-o astfel de dramă. 

Ca tată, din respect pentru familia îndurerată, am ales să nu fac declaraţii după accident şi înainte de înmormântare. Dar, Poliţia Capitalei a oferit într-un comunicat de presă informaţii despre circumstanţele în care s-a produs accidentul, de traseul urmat şi alte astfel de detalii aflate în responsabilitatea poliţiei. Acel comunicat a precizat şi faptul că s-a deschis o anchetă penală, astfel că ulterior acestuia nu puteam oferi public alte răspunsuri sau informaţii. În ceea ce mă priveşte, am ales să fiu alături de familia lui Bogdan Gigină, să prezint personal condoleanţe familiei îndurerate, să nu cedez tentaţiei de a oferi declaraţii care mă puteau disculpa public în raport cu acuzaţiile iresponsabile ale unor lideri politici sau speculaţiile vehiculate.

Am ales să mă asigur că familia lui Gigină ştie cât de mult regret, că regretăm noi toţi cei din minister pierderea acestuia. Am ales să acord prioritate faptului că Ministerul de Interne şi instituţiile subordonate pun la dispoziţia Parchetului toate informaţiile solicitate şi că, în tot acest timp, respectăm regula de a nu comunica referitor la circumstanţe, descrieri şi detalii ale unor fapte care sunt cercetate de Parchet.

Accidentul s-a petrecut în seara zilei de 20 octombrie, în timpul unei deplasări desfăşurate în scop profesional. Detaliile referitoare la această deplasare au fost deja puse la dispoziţia Parchetului. La un moment dat, coloana s-a oprit, nu am ştiut de ce. Eu nu am văzut accidentul, nu am ştiu că este vorba despre un accident. Am văzut doar maşina de poliţie din faţă oprită şi pe cei doi poliţişti coborând şi alergând. Unul dintre ei ne-a făcut semn să continuăm deplasarea şi maşina în care mă aflam a pornit de pe loc. Maşina de poliţie şi cei doi colegi rămăseseră acolo. Abia după ce depăşisem locul accidentului am aflat ce s-a întâmplat.

Sunt extrem de îndurerat de această pierdere, dar ştiu că am făcut tot ce este omeneşte posibil, la acel moment, pentru salvarea vieţii lui Bogdan.

În ceea ce mă priveşte, speculaţiile potrivit cărora în activitatea mea aş fi încălcat legea sau aş fi folosit dispozitivul de însoţire în trafic fără temei legal, vă asigur că acestea sunt complect (sic!) nefondate. Ministerul de Interne şi structurile din subordine au asigurat sprijin în desfăşurarea anchetei şi vom pune în continuare la dispoziţia Parchetului toate documentele şi informaţiile solicitate.

La acest moment, acestea sunt precizările pe care le pot face public. Vreau să îi asigur pe toţi colegii mei, pe toţi partenerii instituţionali ai Ministerului Afacerilor Interne că, în calitate de vicepremier pentru securitate naţională şi ministru de Interne voi continua să îmi fac cu responsabilitate datoria, voi continua să îi sprijin pe ei, pe familiile lor şi mă voi bate, ca întotdeauna, pentru familiile lor. Transmit, din nou, regretul şi compasiunea mea familiei lui Bogdan şi, aşa cum nimic nu este mai presus de viaţă, nimic nu este mai presus de lege