ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marian Munteanu, președintele Alianței Noastre România, a fost prezent sâmbătă, 31 martie la Covasna, unde s-a discutat programul de organizare și acțiune din mai multe uniuni județene. „Sunt multe de făcut și vă aștept să vă implicați în proiectele Alianței Noastre – fie pe plan civic, fie pe plan politic. Nu pierdeți vremea cu mascarada politicianistă care inundă viața noastră zisă publică”, a fost mesajul liderului ANR, care a atacat și spectacolul mediatic ce ignoră adevăratele probleme ale românilor.

„În România nu se întâmplă nimic deosebit și nimic nou. În ultimii 28 de ani, cred că există aceiași linie politico-administrativă cu care ne-am obișnuit. Această realitate este și consecința unui anumit mod de implicare al nostru, al tuturor. Nu putem să cerem miracole sau lucruri excepționale care să se petreacă la nivelul conducerii unui stat atâta timp cât un număr foarte mare de compatrioți de-ai noștri, mă refer la oameni cu posibilități, oameni cu o anumită pregătire profesională, consimt, fie și tacit, la aceste realități.

În același timp, spunând că nu se întâmplă mare lucru pe scena noastră publică, aș vrea să atrag încă o dată atenția asupra nesfârșitului, neobositorului și plictisitorului spectacol media. Care, fie voit, fie nevoit, fie dorit, fie întâmplător nu produce altceva decât o enormă și contină pălăvrăgeală. Anumite lucruri sunt utile, cum sunt informțiile legate de comportamentul unor instituții. Însă, dacă ne uităm cu atenție, vedem că tot acest spectacol nu face altceva decât să reia la nesfârștit aceleași și aceleași teme, ignorând aproape cu desăvârșire lucrurile fundamentale, grave, care se petrec în socitatea noastră.

Pe noi ne-a preocupat în primul rând situația gravă cu care se confruntă nu numai societatea noastră în acest moment, ci aș îndrăzni să spun însăși civilizația noastră cu toate aspectele și formele ei, care din punctul nostru de vedere, este pusă în pericol. 

Ne-am asumat un proiect, o obligație, o acțiune, toate menite să interevină constructiv și pozitiv în sensul pe care îl considerăm noi că pe de o parte corespunde unei tradiții de gândire, de evaluare, de practică, de constanță instituțională, dar și în același timp să corespundă unor provocări ale societății contemporane și mai ales ale vremurilor care vin și vor veni.

Aceasta presupune din partea noastră un efort special, derulat pe mai multe planuri. Planul politic este numai unul din ele, desigur foarte important. Dar tot la fel de important este cel am implicării civice, al implicării culturale, al oricăror forme de particiare la această viață generală a societății. Și aici sunt foarte multe lucruri de făcut”, a spus Marian Munteanu. 

Liderul ANR a vorbit și despre recentul scandal în care este implicată compania Facebook, cea mai de succes rețea de socializare din Europa și America. Munteanu este de părere că nu putem avea încredere în astfel de instrumente.

„Vă spun de 2-3 ani de zile de prostia cu Facebook. Sper că acum, în sfârșit, s-a înțeles. Am spus de la început că este un instrument de care trebuie să ne ferim. Orice formă de comunicare trebuie folosită. Dar, atenție: nu putem izbândi cu armele controlate de alții! Cine nu înțelege acest lucru, înseamnă că nu înțelege ce se întâmplă în lupta social-politică. A avea senzația că noi am putea avea control în zona aia este o naivitate. Noi nu putem avea control decât pe noi înșine și pe capacitatea de a acționa organizat noi lângă noi. Aceasta este o forță uriașă pe care nu o folosește aproape nimeni. Toată lumea este sedusă de media, de televizoare, de Facebook, uitând că la baza tuturor sunt oamenii. Oamenii care interacționează direct, normal, viu și firesc și noi nu folosim asta, când de fapt, fraților, este singurul instrument la care chiar avem acces.

Suntem ca în basmul ăla în care eroul care câștigă alege armele ruginite ale tatălui și mârțoaga jerpelită din fundul grajdului. Această metaforă ascunde de fapt opțiunea pentru ceea ce îți aparține cu adevărat, ceea ce te definește”, a mai spus fostul lider al Pieței Universității din 1990.

În final, Marian Munteanu a vorbit despre marea masă ignorată de politicieni și media, pe care vrea să o atrag în proiectul său: „Eu cred că pe cei mai mulți dintre noi nu ne păcălește vânzoleala mediatică. Societatea e altfel, nu e cu ceea ce se vede la televizor. E o zonă enormă căreia nu i se adresează nimeni și căreia nu i se pot adresa cei mai mulți dintre actorii aflați acum în prim-plan. Nu au cum. Întrebarea este dacă vom reuși noi. Asta este marea întrebare. În ce măsură vom reuși”.