ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marian Munteanu, președintele Alianței Noastre România (ANR), a postat pe contul de Facebook o reacție legată de declarația președintelui Klaus Iohannis despre unirea României cu Basarabia.

Președintele a declarat că eventuala unire a Republicii Moldova cu România ar fi doar un fel de „scurtătură" în drumul acestei republici spre Europa și că „nu este o cale foarte fezabilă în acest moment”.

„Eu nu aș pune problema în acești termeni”, a spus Munteanu, care a explicat cum ar trebui să procedeze România.

„Reintegrarea teritoriilor românești de peste Prut în țara-mamă nu este o chestiune care să țină în primul rând de opțiunea europeană a respectivei republici ci de drepturile cetățenilor de pe cele două maluri ale Prutului. Aceste lucruri ar fi trebuit discutate serios de reprezentanții statului român cu statele câștigătoare ale celui de-al doilea Război Mondial, în primul rând cu Rusia și SUA. Căci soluția nu poate sta decât în acest dialog, politic și diplomatic, asumat cu seriozitate, demnitate și responsabilitate. Mi-e teamă că reprezentanții noștri au avut, 27 de ani, alte priorități. Va trebui să schimbăm și aceste lucruri”, a scris liderul ANR.

„Este dreptul dar mai ales obligația statului român să facă tot ce e posibil pentru a-i ajuta. Din păcate, până acum i-a ajutat puțin, mult prea puțin. Ba, adesea, a făcut și face jocul neprietenilor noștri”, a mai adăugat Munteanu.

Cetățenii actualei Republici Moldova trebuie să decidă dacă vor sau nu să revină la patria-mamă, spune Marian Munteanu: „Moldova a fost, este și va fi întotdeauna, o componentă definitorie a românității. Acest lucru este de ordinul unei elementare evidențe. Este, așadar, dreptul românilor moldoveni (sau oricum vor să se numească) să decidă ÎN MOD LIBER să revină acasă, adică în România, de unde au fost izgoniți ca urmare a unei invazii militare și a unor acorduri internaționale condamnate de istorie”.