Din cei 73 de deținuți politici, decedați în penitenciarul de la Tîrgu Ocna în perioada comunismului, au fost descoperite, în ultimii 8 ani, cadavrele a 18 dintre ei, însă identificarea acestora a fost oprită în urma unor presiuni politice „făcute de Vladimir Tismăneanu, cu girul lui Traian Băsescu” , spune istoricul Marius Oprea într-un articol publicat de Mediafax.

Potrivit acestuia, la penitenciarul spital de la Tîrgu Ocna au fost efectuate, în ultimii 8 ani, patru campanii de cercetări  arheologice, în urma cărora au fost descoperite osemintele a 18 dintre cei 73 de deținuți politici care au fost îngropați în morminte comune.

Însă, explică istoricul Marius Oprea, osemintele descoperite în primele două campanii, din anii 2011 și 2013, au stat „sub cheie, în taină, într-o cămăruță a clopotniței Bisericii cu hramul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”, de pe strada Crizantemelor din Tîrgu Ocna”. 

„Abia de anul trecut, când am mai găsit trei, adăugați la cei zece (și încă cinci acum), am reușit, cu sprijinul Direcției Parchetelor Militare, a domnului general George Cosneanu și a procurorilor de caz Toma Octavian și Gheorghe Stanciu, să introducem toți deținuții morți de aici în ”circuitul” firesc, prin preluarea lor pentru expertize medico-legale și prelevarea de ADN. De ce s-a întîmplat atât de târziu? Mai întâi, pentru că în anul 2011, când am făcut primele cercetări, eu înființasem ”Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului” ca ONG, după ce, la presiunile lui Vladimir Tismăneanu, făcute cu girul lui Traian Băsescu, nu numai că am fost înlocuit de la conducerea Instiutului de Investigare a Crimelor Comunismului, dar din activitatea acestuia a fost scoasă orice asemenea ”investigare a crimelor”, urmată de posibilitatea sesizării penale a lor”, spune Marius Oprea. 
Astfel, subliniază Marius Oprea, "investigațiile de la Tîrgu Ocna au rămas pur „arheologice”, deși era vorba de o „arheologie a crimei””.

În ceea ce privește identificarea lui Valeriu Gafencu, fost deținut politic, numit de Nicolae Steinhardt  ”Sfîntul închisorilor”, Marius Oprea povestește despre un vis avut de sora acestuia, căreia Gafencu i-a transmis în vis: ”Valentina dragă, căutați-mă, că mă veți găsi!”

„Dacă s-a aflat într-una dintre acestea (fapt care va putea fi stabilit cu certitudine numai de efectuarea probelor ADN), ”Sfîntul închisorilor” a privit cu înțelegere și iertare tot circul ”retragerii” titlului lumesc care i-a fost acordat, apoi recâștigarea în instanță a calității lui de „cetățean de onoare” al orașului Tîrgu Ocna, de acolo, de pe strada strada Crizantemelor, de sub dangătul clopotului care cheamă lumea la rugăciune”, menționează istoricul Marius Oprea.

Zilele trecute, IICMER a finalizat o nouă serie de săpături arheologice la Târgu Ocna, unde a descoperit două gropi comune.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews