ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul de Externe va colabora mai intens cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în demersul comun de promovare a intereselor economice românești pe plan extern, a declarat luni ministrul Teodor Meleșcanu.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat la deschiderea lucrărilor forumului "Săptămâna diplomației comerciale", organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Departamentul de Comerț Exterior.

În alocuțiunea sa, ministrul de Externe a reiterat o serie de mesaje-cheie în domenii de interes prioritar din perspectiva diplomației economice: intensificarea coordonării dintre Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) în demersul comun de promovare a intereselor economice românești pe plan extern; importanța reconfigurării rețelei de consilieri economici de la misiunile României în străinătate la un nivel adecvat realităților de pe piețele globale și nevoilor reale de sprijin pentru extinderea companiilor românești pe piețe externe, în special IMM-uri.

La acestea a adăugat, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), consolidarea și extinderea activității economice și comerciale românești atât pe spațiile tradiționale, cât și pe piețele emergente și cu perspective de creștere, în vederea multiplicării impactului economic pozitiv în planul volumului comerțului exterior și investițiilor; reprezentarea corespunzătoare a României cu experți MMACA în cadrul formatelor multilaterale relevante, îndeosebi la UE-Bruxelles și la OMC-Geneva, inclusiv în perspectiva asigurării președinției Consiliului UE în semestrul I 2019.

În context, șeful diplomației române a subliniat sprijinul Ministerului Afacerilor Externe pentru activitatea MMACA și a exprimat disponibilitatea pentru redefinirea cadrului de cooperare interinstituțională, atât pe linie bilaterală, cât și în format extins, alături de alți actori relevanți în diplomația economică a României, precum Camera de Comerț și Industrie a României, în vederea promovării cu eficiență sporită a intereselor economice românești într-un mediu global complex și competitiv.

Evenimentul a constituit și un prilej pentru un dialog direct între ministrul Afacerilor Externe și ministrul pentru Mediul de Afaceri, în cadrul căruia au fost trecute în revistă principalele direcții de acțiune privind demersurile prioritare de diplomație economică de la nivelul misiunilor diplomatice, orientate spre susținerea obiectivelor de politică economică și valorificarea oportunităților economice, comerciale și investiționale externe.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat organizează, în perioada 10 — 14 iulie, forumul "Săptămâna diplomației comerciale". Obiectivul forumului din acest an este identificarea de modalități de eficientizare a arhitecturii rețelei comerciale externe, în conformitate cu strategia națională de export și de atragere de investiții străine, precum și de creștere a amprentei investiționale românești pe piețele externe, prevăzute în programul de guvernare 2017 — 2020.