ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă prin care a anunțat că a semnat decretele care îl privesc pe generalul SRI Florian Coldea. Și anume, eliberarea din funcție și trecerea în rezervă. În continuarea declarației sale, șeful statului a adresat un mesaj politic noii majorități parlamentare.

Președintele a spus că dovada maturității acesteia va fi modul în care abordează schimbările legislative din domeniul siguranței naționale și al justiției, în care a invocat o posibilă lege a amnistiei și grațierii. În încheiere, Klaus Iohannis a declarat că așteaptă o majoritate matură care să vină alături de președinte ca să lucreze împreună pentru a dovedi "că România este sigură pentru cetățenii ei".

Noul Parlament are multă treabă în domeniul securității naționale. Împreună cu consilierii mei, am numărat încă o dată și am constatat că este nevoie de modernizarea sau îmbunătățirea a cel puțin 12 legi din domeniul securității naționale, la care jumătate se referă la munca și domeniul de activitate al serviciilor secrete. Iată un volum impresionant de muncă pentru Parlament, cu singurul scop de a îmbunătăți sistemul de securitate națională și de a face munca serviciilor secrete mai eficientă, mai bine coordonată.

Avem o nouă majoritate în Parlament. Această nouă majoritate are, evident, un rol foarte important: rolul hotărâtor în felul cum se abordează aceste chestiuni legate de securitatea națională. Această majoritate cred că va trebui să dovedească în această speță, a securității naționale, și în cealaltă mult discutată și mult zvonită în ultimele zile, a amnistiei și a grațierii. Va trebui să dovedească dacă este matură această nouă majoritate sau mai are de lucru. Măsura maturității noii majorități parlamentare va fi felul cum abordează legislația în domeniul securității naționale, inclusiv al serviciilor secrete și al legilor justiției, în special o posibilă abordare legislativă de tip amnistie și grațiere.

Ce fel de majoritate vom avea încă nu știm. Deocamdată, noua majoritate nu a făcut nimic. A, și-au impus câțiva șefi de comisii, și-au votat câteva promisiuni populiste din campanie.

Dar asta a fost ușor. Vom avea o majoritate care vrea să impună legea majorității, indiferent de ce se discută, care va vrea să dovedească că face jocurile în Parlament, care va dori să albească dosarele celor incriminați sau vom avea o majoritate matură, care înțelege că România este numai una și care va veni lângă Președinte pentru ca, împreună, să garanteze securitatea națională, statul de drept și împreună să dovedim că România este sigură pentru cetățenii ei și este o națiune puternică în corul celorlalte națiuni.

Eu îmi doresc a doua variantă, o majoritate matură. O aștept", a spus Klaus Iohannis.