ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României, Klaus Iohannis:

„Dragi români, astăzi este Ziua noastră Națională, zi în care, cu toții, oriunde ne-am afla, ne sărbătorim patria. În 1918, românii au trăit emoția reîntregirii de atunci. 1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca națiune de a fi liberi și uniți într-o Românie prosperă, condusă de politicieni responsabili și integri. Acum, în prag de Centenar, este un bun prilej să reflectăm la cum vrem să arate țara noastră. Numai împreună, implicați și determinați, vom reuși să construim o Românie puternică și respectată în Europa și în lume. La mulți ani, români! și La mulți ani, România!".

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea:

 
„Visul unității noastre naționale a fost realizat, în urmă cu aproape 100 de ani, prin jertfa pe front a soldaților, prin elanul național al populației și prin acțiunea unor oameni politici extraordinari. Acești oameni înțelepți, demni și curajoși au făcut, împreună cu Armata și cu voluntarii, România de peste 100 de ani, România de astăzi. Ei au construit unitatea și suveranitatea națională. Este datoria noastră să le urmăm exemplul și să ne gândim la următoarea sută de ani.

România trebuie să aibă un ideal, idealul unei țări suverane și prospere, respectate în lume. Să învățăm lecția înaintașilor noștri și să rămânem cu fața la istorie. Numai așa îl vom putea realiza. La mulți ani, România! La mulți ani, tuturor românilor!”

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu:

„Sărbătorim ziua de 1 Decembrie amintindu-ne valorile și idealurile pentru care au militat înaintașii noștri în anul 1918. Dorința de libertate, de autodeterminare și de a aduna pe toți românii sub un singur steag. Astăzi, trăim o perioadă în care drepturile și libertățile cetățenilor sunt amenințate, trăim într-o perioadă în care se pare că românii nu-și pot singuri decide viitorul. Sunt convins, însă, că vom depăși toate aceste dificultăți, așa cum am făcut-o și în ultimii 25 de ani, după ce am lăsat în urmă haina grea a comunismului și ne-am pregătit cu toții să construim o societate mai prosperă, o societate mai bună, mai democratică, mai liberă.Am reușit, prin eforturile depuse de toți românii, să ducem România către valorile euro-atlantice, către aderarea la NATO și EU. La fel cred și pentru viitor, cu efortul pe care-l vom face cu toții vom reuși să clădim o societate mai bună, mai liberă și mai prosperă pentru toți românii. La mulți ani, români! La mulți ani România!"
 
Premierul României, Mihai Tudose:
 
„Sărbătorim, astăzi, Ziua Națională, ziua Marii Uniri de la 1918, cu încrederea și speranța confirmării unei noi pagini de istorie pentru România, pentru români. 1 Decembrie 1918 a făcut ca România să devină unită și respectată, iar istoria a demonstrat că acest moment a deschis drumul către o perioadă de modernizare a țării. Misiunea noastră este să contribuim în mod concret la dezvoltarea României și să asigurăm servicii publice mai bune — asistență medicală de calitate, un sistem de educație performant, infrastructură adaptată nevoilor prezentului — și prosperitate fiecărui român. 1 Decembrie le-a adus românilor demnitate și îndeplinirea idealului național. Centenarul Marii Uniri este angajamentul nostru pentru redefinirea valorilor naționale. Centenarul Marii Uniri va fi nu doar un moment de marcare a istoriei ci, mai ales, un punct de reper pentru repunerea la locul cuvenit a identității naționale. La mulți ani, România! La mulți ani românilor din țară și de pretutindeni! La mulți ani tuturor celor care trăiesc în România!"