ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aseară în cadrul Ceremoniei de preluare a Președinției Consiliului UE, polonezul Donald Tusk a ținut un discurs care a devenit deja, istorie. Ținut în limba română, discursul lui Donald Tusk a conținut niște mesaje ascunse. Voi încerca să le descifrez.

Primul lucru care iese în evidență este faptul că autorul acestui mesaj este un PR-ist din Estul Europei, nu un occidental. Donald Tusk folosește din plin avantajul că a fost și el, ca și noi, de partea cealaltă a Zidului Berlinului pentru a ne spune, parcă „vedeți, sunt solidar cu voi. Am fost și eu lângă voi și știu cum e”.

Deși folosește simboluri românești - Dacia, Steaua București, Nadia, Simona Halep -, Tusk le uzitează pentru a promova supra-statul european și globalismul.

Trebuie reținut că Dacia, Steaua București și Nadia Comăneci sunt produsele unui sistem care punea naționalismul economic pe primul plan, adică tocmai ceea ce critică azi Domnul Tusk și eurocrații săi! Dacă am avut o Dacie, e pentru că liderii României de-atunci au dorit să arate că putem și „prin noi înșine”, nu doar cu voie de la altcineva. Azi, în „era libertății”, nu mai avem nici mașină națională, nici Steaua (avem două mai mici), iar echipa de gimnastică feminină nici nu se mai califică la marile competiții, darămite să le câștige ca pe vremea Nadiei.

Înainte de a pomeni aceste simboluri, Tusk a spus că „depinde numai de dvs. dacă politica românească va fi pentru Europa un exemplu bun sau avertisment sever”. Ca să înțelegem ce înseamnă „exemplu bun” și „avertisment sever”, e suficient să vedem pe cine a calificat astfel Comisia Europeană. Păi „copiii răi” ai Uniunii sunt de departe Polonia și Ungaria și mai recent Italia. Ce-au aceste țări în comun? Se încăpățânează să-și pună interesele proprii pe primul plan în dauna utopicelor idealuri ale globalismului. 

Deci, mesajul său domnului Tusk sună așa: dacă politica dvs se va îndrepta spre realizarea nobilelor idealuri ale globalismului (parafrâzându-l pe domnul Ion Iliescu, 22 decembrie 1989), România va fi un exemplu bun. Dacă va face precum Polonia și/sau Ungaria, va fi un „avertisment sever” despre ce se poate întâmpla când ajung ăștia mici, din Est, la putere.

Și acum partea cea mai interesantă. În opinia domnului Tusk, „Duckadam”-ul politicii de azi este nimeni alta decât mișcarea „rezist”, iar Barcelona, forța dominantă, adică majoritatea PSD - ALDE. Să nu uităm că în finala pomenită de Tusk, loviturile de departajare au fost la finalul meciului pentru a departaja câștigătorii. Mesajul este clar: ne apropiem de alegeri, de momentul în care se va stabili câștigătorului, iar Tusk îi îndeamnă pe cei din „rezist” să creadă în victorie, chiar dacă sondajele le par nefavorabile. Să mai precizăm că „apărătorul statului de drept” de azi este este etnic german, ca și apărătorul celor 4 penaltiuri din 1986?
 
Că veni vorba despre statul de drept, dl Tusk nu e chiar cel mai indicat să vorbească despre așa ceva. În Polonia, numele său a fost asociat scandalului „Amber Gold”. Mai precis, fiul său, Michal, a lucrat pentru o companie deținută de patronul companiei „Amber Gold”, un tip condamnat penal. Nimic blamabil, doar că Amber Gold folosea un fel de sistem piramidal și evident, a dat faliment, mii de oameni fiind păgubiți. Michal Tusk a declarat că nu cunoștea trecutul patronului său, iar premierul de-atunci, Donald Tusk, a spus că n-a fost informat despre pericolul reprezentat de Amber Gold decât cu câteva luni înainte de prăbușirea sa. Ulterior, un agent al Serviciului de Securitate Polonez a declarat sub jurământ că a primit ordin să nu-l mai urmărească pe fiul lui Donald Tusk în legătură cu acest scandal. Stat de drept, nu?

Închei cu citatul „lumina nu vine din lumină, ci din întuneric”, atribuit lui Mircea Eliade. Face parte din „Isabel și Apele Diavolului”, carte apărută în 1930.  Citatul duce cu gândul un pasaj din Crezul creștin. Hristos este „Lumină din Lumină”, iar în Geneză află că „întunericul nu a cuprins lumina”. Având în vedere că mesajul creștin este că Lumina vine la Dumnezeu, El însuși fiind Lumina, Tusk pare să sugereze că salvarea poate veni de la Întuneric (La Apus, lumina lasă locul întunericului) și nu de la sursa Luminii( Soarele începe să lumineze de la Răsărit. Bisericii Ortodoxe i se mai spune și Biserica Răsăritului).
 
Un subtil mesaj, la fel ca și strofa lipsă din imn. Pentru cine are urechi de auzit.