ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut un discurs în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, ocazie cu care a reiterat îngrijorarea țării pe care o reprezintă pentru multiplele crize cu care se confruntă lumea.

În ceea ce privește dezvoltarea și drepturile omului, președintele Iohannis a spus că România și-a asumat implementarea obiectivelor globale ale Agendei pentru Dezvoltare 2030.

„România și-a asumat politicile de dezvoltare necesare, cu un impact real asupra punerii în aplicare a Agendei 2030. Am decis să implicăm în acest demers toți actorii politici, societatea civilă, sectorul privat, precum și comunitatea științifică.

Pentru a împărtăși experiența noastră în coordonarea procesului național de implementare a Agendei 2030, și pentru a ne prezenta progresul, România va prezenta Evaluarea Națională Voluntară în cadrul Forumului Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă din iulie 2018”, a spus Iohannis.

Președintele Iohannis nu a scăpat ocazia de a aborda domeniul migrației, punând în prim plan „beneficiul migranților” și apoi al „comunităților gazdă”. România susține înființarea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului.

„Cum nicio țară nu poate lupta singură împotriva acestui teribil flagel, avem toată încrederea că nou înființatul Birou al Națiunilor Unite de luptă împotriva terorismului va duce la  creșterea eficienței noastre în combaterea terorismului în toate formele și manifestările sale. În acest sens, România își menține angajamentul față de inițiativa comună cu Spania pentru posibila înființarea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului.
De asemenea, așteptăm o contribuție crescută a ONU la eforturile globale în domeniul migrației internaționale, inclusiv în abordarea principalelor cauze și surse ale acesteia. În acest sens, sperăm ca Declarația de la New York din 2016 să fie urmată cu consecvență de acțiuni consistente.

Din punctul meu de vedere, este important ca Pactul Global pentru Migrație, pentru care negocierile vor începe în viitorul apropiat, să acopere toate dimensiunile migrației internaționale, atât în beneficiul migranților, cât și al comunităților gazdă.

De asemenea, sprijinim consolidarea dimensiunii drepturilor omului în cadrul tuturor sectoarelor relevante ale activității ONU. În acest sens, salut Inițiativa Secretarului General -'Human Rights up Front' Initiative, care își propune integrarea politicilor privind drepturile omului în cadrul sistemului ONU”, a declarat șeful statului.

În contextul migrației, Președintele a criticat discursul identitar și ceea ce numește „paradigma noi vs ei”, numindu-le tendințe extremiste.

„Am avut plăcerea de a organiza, cu câteva ore înainte, o dezbatere pe un subiect foarte important: Educația pentru Pace (Making Education for Peace). Folosirea „temerilor” identitare („identity fears”, tradus greșit pe siteul președinției) și a paradigmei „noi împotriva lor” nu pot fi lăsate fără răspuns. În contextul creșterii violenței și a dezinformării, România este convinsă că doar prin educație de calitate putem contracara tendințele extremiste cu care se confruntă astăzi tinerii noștri”, a continuat Klaus Iohannis.

Președintele a încheiat cu angajamentul că România se va implica serios în eforturile ONU pentru pace și
securitate, dacă va fi aleasă ca membru nepermanent al Consiliului de securitate pentru mandatul 2020-2021.
 
Klaus Iohannis a vorbit despre climatul din jurul Mării Negre, făcând aluzie la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, dar nu a rostit niciun cuvânt despre situația comunității românești din această țară vecină, supusă unui atac cultural fără precedent, ce a stârnit și reacția oficială a Parlamentului României.

Discursul integral al Președintelui poate fi găsit pe siteul Presidency.ro.