ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 97 de ani de la unirea Bucovinei cu România, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în care spune cât de special este locul ocupat de această regiune în istoria națiunii noastre și în conștiința poporului român.

Președintele României a mai scris în mesajul postat pe Facebook că această aniversare se suprapune anul acesta, pentru prima oară, cu 'Ziua Bucovinei', sărbătoare instituită prin legea adoptată luna trecută de Parlamentul României.

Iohannis reamintește faptul că după aproape un secol și jumătate de ocupație străină Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a țării din care fusese ruptă în 1775.

"Indiferent de contextul politic, spiritul și identitatea românească au dăinuit pe întreg ținutul bucovinean. Este în primul rând meritul oamenilor, care nu au contenit să gândească, să simtă și să trăiască românește în pofida tuturor vitregiilor la care i-a supus istoria. Bucovina ocupă un loc special în istoria națiunii noastre și în conștiința poporului român. Este locul copilăriei și tinereții poetului național, Mihai Eminescu, dar și spațiul unde se află Cetatea de Scaun a lui Ștefan cel Mare și mormintele domnești de la Rădăuți, Putna și Sucevița. Cu oamenii săi harnici ce prețuiesc și duc mai departe tradițiile și obiceiurile populare, Bucovina este o invitație pentru descoperirea României profunde", a scris Iohannis pe pagina de Facebook.