ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Mihai Tudose a declarat că nu va lua niciun împrumut de la FMI, întrebat fiind dacă Guvernul are în vedere o astfel de variantă.

„Sincer, în niciun caz, și le-am spus-o și lor, fiindcă la ce prognoze au făcut și la cum s-au purtat cu noi, iertați-mă, cred că ar trebui să fim într-o disperare la care să nici nu ne folosească dacă luăm banii de la ei. Nu voi lua un leu împrumut de la FMI", a afirmat Mihai Tudose la Antena 3, care a precizat că ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, efectuează o deplasare în SUA pentru o discuție cu organismele financiare internaționale, dar nu cu FMI.

Premierul a adăugat că se poate recurge la alte instrumente financiare dacă va fi nevoie, „eurobonduri, împrumut titluri de stat".

Fiind întrebat dacă are de reproșat FMI situația legată de tăierile de salarii din 2010, Tudose a răspuns: „Păi, au ieșit senini și au spus 'noi am cam greșit un pic'".

„Au stricat viața unei țări și a oamenilor într-un mod dezastruos. Și acum au greșit o prognoză, au greșit-o pe a doua, eu mi-am făcut datoria să-i chem și să le spun că s-ar putea să nu mai vorbim deloc cu ei, nici măcar așa, în vizită de curtoazie, când se schimbă garnitura la ei, dacă o greșesc, în continuare, și pe a treia (prognoză — n.r.). Au devenit un pic mai prudenți. Eu nu vorbesc de Fondul Monetar Internațional ca structură, dar, nu știu, oamenii pe care-i trimit pe aici, nu știu care e baza de selecție, că nu prea le iese. (...) Eu am avut o discuție cu ei, doar atâta: mai greșiți o dată și voi reacționa violent, fiindcă înțeleg că este, de fapt, un atac al vostru asupra țării, cu ratingul de țară", a declarat Tudose.

Premierul Mihai Tudose a mai anunțat că Guvernul va merge mai departe cu implementarea măsurii transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, că Legea salarizării va fi aplicată și a dat asigurări că nu va scădea „nicio leafă".

„Da, vom merge mai departe cu ea, da, va fi aplicată Legea salarizării, nu, nu va scădea nicio leafă, de la 1 ianuarie ", a declarat Mihai Tudose, întrebat despre reproșul sindicatelor cu privire la măsura privind transferul contribuțiilor de la angajator la angajat și dacă Guvernul va merge mai departe cu această măsură.

Premierul a adăugat că toate aceste lucruri poate nu au fost explicate de Guvern printr-un mesaj clar.

„Poate că am greșit și noi pierzându-ne în explicații, în explicații foarte teoretice, cu foarte multe exemple, cu foarte multe analize, când până la urmă omul vrea un mesaj foarte clar. În mediul privat în niciun caz nu vor scădea, acolo pot să crească, am vorbit cu angajatorii, am vorbit cu patronatele, chiar sunt fericiți că în aceeași anvelopă salarială, la aceleași cheltuieli cu personalul pot crește lefurile. În ceea ce privește angajații la stat, bugetarii, toate vor crește", a declarat premierul.

El a menționat că vor fi făcute „reglaje fine la câteva categorii speciale" și s-a referit din nou la situația sporurilor anumitor angajați din sistemul de sănătate.

„În ceea ce privește sistemul de sănătate fiindcă acolo intervin și niște sporuri, altele decât cele normale. Au fost și exagerări, poate multe, și au recunoscut-o liderii sindicali, sunt zone din medicină unde era salariul de bază la care se adăuga încă un spor de încă un salariu la care se adăugau alte sporuri de 100%. Ajungeai în final la a lua la patru salarii de bază din jocul acesta cu 100% peste 100% peste 100%. Lucrurile nu pot merge așa și nu erau numai pe oamenii din sistemul sanitar cei care chiar profesau, adică s-a ajuns ca o dactilografă dintr-un spital să aibă un salariu cât un profesor universitar, cu tot respectul pentru munca domniei sale, dar totuși anumite lucruri erau scăpate de sub control din această joacă a sporurilor", a afirmat Tudose.

Premierul Mihai Tudose a mai afirmat că situația din prezent de la nivelul Executivului „poate e un pic" asemănătoare cu cea a Guvernului Grindeanu, precizând însă că mulți colegi din PSD i-au cerut să nu plece de la conducerea Executivului.

„În cursul după-amiezii și serii am avut biroul plin de colegi, de președinți de organizație, care au venit să-mi ceară să nu plec. Situația poate e un pic (...) ca acum 100 de zile, primele 100 de zile din Guvernul Grindeanu, numai că e un pic pe dos. Atunci, mai multă lume îi cerea să plece. Mie mi-au cerut să nu plec, să nu cumva să plec", a declarat Tudose, fiind întrebat la Realitatea TV dacă nu îi este teamă de o eventuală reacție a colegilor din PSD asemănătoare cu aceea pe care au avut-o în cazul lui Sorin Grindeanu.

Totodată, chestionat când a vorbit ultima dată cu președintele PSD, Liviu Dragnea, șeful Guvernului a răspuns: „Față în față nu mai știu când. Personal, cred că joi pe telefonul meu și am mai avut o discuție duminică după-amiază, dar pe telefonul unui coleg".

De asemenea, fiind întrebat ce s-a întâmplat în relația sa cu președintele PSD, Tudose a răspuns: „Aș spune că unele lucruri au derapat. Încercăm mâine să găsim o soluție. Dacă nu găsim soluția, va trebui să luăm niște măsuri".

Totodată, șeful Guvernului a reiterat faptul că va cere plecarea din Guvern a cinci membri ai cabinetului său. În acest context, întrebat dacă va cere plecarea din Executiv a miniștrilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Viorel Ilie, prim-ministrul a precizat: "Ați înțeles bine (...) Mai am încă doi colegi pe care îi voi ruga să părăsească Guvernul, (...) din cauza lipsei de performanță".

El a mai spus că are și anumite nemulțumiri referitoare la implicarea partidului în cazul anumitor decizii guvernamentale.

„Mici amănunte, cu ghilimele sau fără, (...) despre nivelul de implicare al partidului în anumite decizii guvernamentale, modul în care se face, le vom discuta mâine (...) și vom trage concluziile. Dacă lucrurile pot funcționa altfel, vor funcționa altfel, dacă nu, e clar că cineva trebuie să plece acasă", a spus Tudose.

De asemenea, întrebat dacă este pregătit să plece de la conducerea Guvernului, în cazul în care PSD nu acceptă remanierea celor cinci miniștri, Tudose a răspuns: „Nu pot să-mi asum să merg în continuare cu ceva ce eu spun că nu merge".

Premierul a mai spus că nu poate spune că se află „într-un moment fericit" al relației sale cu președintele PSD, Liviu Dragnea.

Întrebat la Antena 3 dacă există o tensiune între el și președintele PSD, șeful Executivului a răspuns: „N-aș putea spune că suntem într-un moment fericit al relației".

Totodată, chestionat cu privire la motivele pentru care s-a ajuns în scurt timp de la numirea sa la conducerea Guvernului la această neînțelegere cu liderul PSD, Tudose a răspuns: „Nu știu, o să ne lămurim mâine".

De asemenea, Tudose a spus că nu are ce să își reproșeze cu privire la această relație.

Pe de altă parte, întrebat dacă are ce să reproșeze altora, Tudose a afirmat: „Mâine vom face o asemenea discuție, când vorbim despre toate bărbătește. Ceea ce a contat foarte mult în decizia de astăzi, de a analiza (...) activitatea Guvernului, eficientizare, fiindcă până la urmă nu este un sport individual, este vorba de Guvern și a arunca țara în haos acum, totuși (...), nu e o oportunitate pentru nimeni, chiar pentru nimeni. Avem responsabilități, avem proiecte în derulare, dar (...) nu este nici vorba de a ne lega cu lanțuri de scaune, de a nu vrea să părăsim anumite funcții, ci dimpotrivă, eu îmi mențin opinia, guvernăm pentru oameni, și nu împotriva lor".