ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, a fost condamnat definitiv joi de Înalta Curte de Casație și Justiție la 5 ani închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Inițial, în februarie, Vlasov a fost condamnat de Curtea de Apel București la 4 ani închisoare cu executare, însă instanța supremă a admis apelul declarat de DNA și a mărit pedeapsa la 5 ani închisoare.

ÎCCJ a menținut celelalte dispoziții ale sentinței date de Curtea de Apel București, și anume, interdicția ca Vlasov să ocupe o funcție publică sau să-și exercite profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei închisorii.

Din pedeapsa de 5 ani se va scădea perioada în care Mihail Vlasov a stat în arest preventiv, 24 aprilie — 29 august 2014.
 
Pe 9 aprilie 2014, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Vlasov, acesta fiind acuzat de trafic de influență.

Potrivit DNA, la data de 13 martie 2014, Vlasov, în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României și arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț, a pretins de la un denunțător suma 1.000.000 euro, din care a primit 200.000 euro la data de 18 martie 2014.

În schimbul acestor bani, Vlasov i-a promis denunțătorului că-și va folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor Curții de Arbitraj Comercial Internațional învestiți cu soluționarea unui dosar în care denunțătorul are calitatea de pârât-reclamant și că îi va determina pe aceștia să pronunțe o hotărâre favorabilă denunțătorului.