ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Culturii a transmis, luni, că dosarul pentru înscrierea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO trebuie asumat de prim-ministrul Dacian Cioloș, Corina Șuteu exprimându-și îngrijorarea că dacă depunerea documentului nu va fi realizată cu asumarea actualului Guvern, șansele scad considerabil pentru ca acest demers să mai fie finalizat în următoarea guvernare.

„Îmi exprim îngrijorarea profundă că dacă depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO nu se va face acum, cu asumarea actualului Guvern, șansele scad major ca acest lucru să se mai întâmple în următoarea guvernare. Consider că asumarea dosarului Roșia Montană în UNESCO este o responsabilitate pe care o avem față de comunitatea locală, față de așteptările societății civile, față de comunitatea științifică națională și internațională care s-a implicat în realizarea acestui demers”, a spus Corina Șuteu, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii.

Reprezentanții Ministerului Culturii au transmis că instituția a pregătit ”cel mai solid dosar de până acum” al României la UNESCO – ”Peisajul cultural minier de la Roșia Montană”, sub coordonarea Ministrului Culturii Corina Șuteu. Documentul a fost înmânat Delegației României la UNESCO de la Paris pe 9 decembrie 2016, la doar 11 luni după înscrierea Roșiei Montane pe Lista Indicativă UNESCO.

 Ministerul Culturii a mai arătat că asumarea dosarului de către Dacian Cioloș este ultimul pas de care mai depinde înscrierea sa oficială pe agenda UNESCO și recunoașterea internațională a Roșiei Montane ca sit unic în lume.

„Ministerul Culturii rămâne consecvent celor întreprinse în acest mandat în ceea ce privește Roșia Montană: situl din Munții Apuseni, unic în lume, trebuie recunoscut la nivel internațional și protejat. Din perspectiva Ministerului Culturii nu există niciun argument științific sau legat de conservarea patrimoniului care să blocheze depunerea oficială a acestui dosar”, a mai arătat Ministerul Culturii.

Reprezentanții istituției au mai transmis că protejarea patrimoniului de la Roșia Montană garantează viitorul dezvoltării zonei și este o obligație în raport cu legislația românească și cu tratatele internaționale pe care și le-a asumat România, iar orice amânare sau evitare a îndeplinirii acestor obligații este împotriva interesului național.

”Patrimoniul de la Roșia Montană este o resursă inestimabilă, inclusiv din punct de vedere economic. Protejarea lui garantează viitorul dezvoltării zonei și este o obligație în raport cu legislația românească și cu tratatele internaționale pe care țara noastră și le-a asumat. Orice amânare sau evitare a îndeplinirii acestor obligații este, credem, împotriva interesului național. Șansa pe care o are acum Roșia Montană se situează într-o fereastră restrânsă de oportunitate.

Neasumarea dosarului la nivel de premier în timpul scurt rămas până la numirea noului Guvern aruncă recunoașterea Roșiei Montane pe lista UNESCO într-un orizont incert”, a arătat Ministerul Culturii.

Termenul limită de depunere a dosarului la UNESCO - Centrul Patrimoniului Mondial este 1 februarie, urmând ca în perioada februarie – august să aibă loc evaluarea tehnică a dosarului, iar în septembrie să aibă loc o vizită de evaluare pe teren a peisajului cultural nominalizat. În iulie 2018 va fi efectuată o analiză în Comitetul Patrimoniului Mondial și va fi luată o decizie privind înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.