ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a scris vineri seară pe contul său de social media că trecerea Serviciului de Telecomunicații Speciale sub coordonarea MApN este, în opinia lui, „unica soluție de a reforma și reda credibilitatea aceastei structuri esențiale pentru sistemului național de securitate”. 

„În 2007, Bruxelles-ul deschidea împotriva României procedura de infringement pentru lipsa localizării pe sistemul de urgență 112.

În ianuarie 2009 problema părea rezolvată prin implementarea mecanismului de către o companie privată.

În 2014 avionul SMURD se prăbușește în Apuseni, iar eșecul de a localiza în timp util aeronava se soldează cu decesul a doi membri ai echipajului.

În 2019 sistemul de urgență 112 eșuează încă o dată lamentabil, cei însărcinați cu operarea nefiind capabili să localizeze apelantul. Mai exact, STS a transmis o arie în Apuseni și alte trei locații greșite. Rezultatele le cunoaștem: o tragedie teribilă ce nu poate rămâne fără urmări.

Ministerul Apărării Naționale are infrastructura și resursa umană specializată pentru a aduce la parametrii optimi acest sistem. Trecerea STS sub coordonarea MApN cred că este unica soluție de a reforma și reda credibilitatea aceastei structuri esențiale pentru sistemul național de securitate”, a scris Gabriel Leș pe contul lui de socializare vineri seară.

În prezent, activitatea S.T.S. este controlată de Parlamentul României și este organizată și coordonată de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, potrivit declarației privind misiunea, viziunea și valorile asumate de instituție. 

„Activitatea Serviciului de Telecomunicații Speciale este controlată de Parlamentul României, prin comisiile pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.
 
Activitatea Serviciului de Telecomunicații Speciale este organizată și coordonată de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

(1) Serviciul de Telecomunicații Speciale colaborează cu instituțiile din domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice, cu Ministerul Comunicațiilor și cu regiile autonome aflate în coordonarea acestuia, cu operatorii și furnizorii de servicii de telecomunicații autorizați de Ministerul Comunicațiilor, precum și cu alte autorități publice ale statului.

(2) Serviciul de Telecomunicații Speciale, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, poate stabili relații cu organisme similare din străinătate și poate încheia acorduri de cooperare cu acestea. Serviciul de Telecomunicații Speciale își desfășoară activitatea cu respectarea Constituției României și a legilor țării, a hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării și ale Guvernului, precum și a regulamentelor militare generale”, se arată în articolele 2-4 din Legea nr. 92/1996 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Telecomunicații Speciale.


Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews