ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunțat că miercuri va fi semnat contractul de achiziție cu Guvernul SUA pentru rachetele Patriot, iar în aceeași ședință a Guvernului s-ar putea aproba programul de înzestrare cu transportoare blindate 8x8 Piranha. Ministrul a declarat că dotarea Armatei "este un semnal de pregătire, de descurajare și apărare” în fața Rusiei, care și-a „întețit” provocările la adresa NATO după „anexarea ilagală a Crimeei”.

„Săptămâna trecută am obținut aprobarea Parlamentului pentru achiziționarea primului sistem de rachete Patriot, iar miercuri urmează să semnăm scrisoarea de acceptare, practic contractul prin care Guvernul Statelor Unite vinde către Guvernul României cele șapte sisteme, care sunt atât pentru forțele aeriene, cât și pentru forțele terestre. Anul acesta vom achita primul sistem (…) În a doua jumătate a anului 2019 primul sistem va fi în țară, urmând a fi perfect operațional în prima jumătate a lui 2020”, a declarat la Arad minstrul Apărării Naționale, Mihai Fifor. 

El a adăugat că, „prin alocarea a 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naționale, din care 48 la sută pentru programe de înzestrare, România a arătat că își onorează angajamentele pe care le are ca țară membră NATO, dar și ca partener strategic în Parteneriatul cu SUA”. 

„Tot miercuri, în ședința de Guvern, sperăm să putem aproba proiectul de Hotătâre de guvern pentru programul transportoare blindate 8x8 Piranha, care va ajuta industria românească de apărare să fie relansată, pentru că începând cu numărul 31 aceste transportoare urmează să fie produse la Uzina Mecanică București”, a spus Fifor. 

Ministrul a mai declarat că „înzestrarea pe care Armata Românei o face ca principal partener al Flancului Estic în regiunea Mării Negre este un semnal de pregătire, de descurajare și apărare”. 

„Desigur, provocările din partea Rusiei s-au întețit după anexarea ilegală a Crimeei, suntem preocupați de lucrul acesta, dar evident, ca țară membră NATO și partener strategic al SUA, nu putem decât să ne îndeplinim obligațiile asumate”, a spus Fifor, care a precizat că „provocările sunt la adresa Alianței, iar noi suntem partea Flancului Estic”. 

Mihai Fifor a participat, în Cetatea Aradului, la ceremonia de predare-primire a comenzii Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, eveniment care a avut loc cu ocazia încheierii exercițiului WISE FORESIGHT 2017, care s-a desfășurat câteva zile în Ungaria. 
Ministrul de externe Teodor Meleșcanu a declarat luni că secretarul de stat american Rex Tillerson l-a întrebat miercuri ce s-a întâmplat în comisia parlamentară care trebuia să discute la începutul săptămânii trecute achiziția sistemului Patriot. 

„A întrebat cum a fost cu cvorumul și i-am spus că sunt probleme de cvorum din când în când și că nu se referă la subiectul în sine", a declarat luni, la Parlament, Teodor Meleșcanu. Rex Tillerson, șeful diplomației americane, a avut o vizită de o noapte în România la doar o zi după ce senatorii PSD, ALDE și UDMR au lipsit de la ședința în care trebuia aprobat proiectul de lege privind achiziționarea a șapte sisteme de rachete Patriot din SUA.