ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gabriel Leș, ministrul Apărării Naționale, a declarat că este „aproape imposibil" să existe în 2017 livrări de tehnică pentru proiectele majore de înzestrare a Armatei, subliniind că intenția este de a semna în cursul anului toate contractele care implică acest lucru, scrie Agerpres.

 Totodată, el spune că sunt avute în vedere programe majore multianuale de înzestrare, care vor depăși, „o bună parte dintre ele”, un miliard de euro în următorii 10 — 15 ani.

Leș vorbește despre programele de achiziții de corvete, transportoare blindate 8x8, intenția MApN pentru o nouă escadrilă de aeronave F-16, dar și despre Legea rezervistului voluntar și nevoia de resursă umană în Armată.

„Aceste programe de înzestrare, ceea ce prevede programul de înzestrare a Armatei României 2026, aprobate și prin hotărâri ale CSAT, prevăd achizițiile viitoare. La bilanțul MApN, bineînțeles, am făcut o autoevaluare a structurii vizavi de ceea ce avem în acest moment, de ceea ce dispunem în acest moment, fără să facem referire la capabilitățile existente acum și la capacitățile noastre de răspuns la cerințele operaționale, inclusiv ale partenerilor noștri NATO. Aceste programe de înzestrare prevăd investiții foarte mari, majoritatea acestor programe sunt programe majore multianuale care, o bună parte dintre ele, vor depăși probabil un miliard de euro în următorii 10-15 ani, dar lucrurile nu merg la viteza la care noi ne-am dori.

Aceste programe de înzestrare (...) pe care le pregătim de atâta vreme sunt ajunse la diferite grade, să zic, de maturizare, de pregătire, astfel încât să le putem lansa în licitații, proceduri specifice care să răspundă cerințelor operaționale ale Armatei și, bineînțeles, să se plieze (...) pe programul de guvernare vizavi de ceea ce înseamnă integrarea unui procent cât mai mare în industria națională de apărare. (...) Atunci când discutăm de industria națională de apărare mă refer la toate companiile, fie ele de stat, fie companiile naționale, cele care existau înainte de 1990 în România și care aveau capacități de producție în tehnică și tehnologie militară, și tot ceea ce înseamnă operatori noi, societăți noi, companii noi, inclusiv private, sau cele care ar putea să vină să înființeze locuri de muncă, linii de producție pentru diferite procese de producție.”, a spus Gabriel Leș pentru Agerpres.

Ministrul spune că primii militari străini din brigada multinațională a NATO, care se va afla pe teritoriul României, vor ajunge în aprilie, urmând ca în toamna anului viitor să fie atinsă capacitatea operațională finală.

„Aș vrea să menționez foarte clar: acest program de înzestrare e prioritar pentru Armata României, rămâne o necesitate, cerințele operaționale există și în acest moment. Este un program foarte important în acest moment. O mică paranteză — încercăm să dezvoltăm echilibrat categoriile de forțe din Armata României. Nu putem să luăm doar pentru Forțele Aeriene, doar pentru Forțele Terestre. Vom porni procedura foarte repede înapoi. Bineînțeles, cu aplicarea procedurilor legale în vigoare. Asta nu înseamnă că noi ne oprim în acest moment. Nu se schimbă cerințele operaționale date de către categoria de forță și vom merge mai departe. (...) Oscilez, ca ministru al Apărării Naționale, între a umple un gol care există în acest moment și există finanțare, pentru că a fost subfinanțat Ministerul Apărării Naționale o foarte mare perioadă de timp, de aceea și industria e în situația în care este în acest moment. Pe de altă parte, vreau să integrez cât mai mult din această sumă în industrie. Este și logic, la nivel politic e o chestiune pe care trebuie să ne-o asumăm. N-ar avea nicio logică să iei toți acești bani și să cumperi produsele din afară, astfel încât să nu se integreze absolut nimic în România. (...) Intenția noastră nu este să alegem un șantier naval sau să venim să propunem: "faceți aici sau faceți dincolo". Există posibilitatea oricărui operator mondial, preferabil NATO și UE, să vină să facă (...) asocieri cu firme din România, să se integreze pe produsul de care noi avem nevoie, într-un șantier naval din România.

În acest moment, (...) este șantierul naval pe care l-ați amintit, are un produs pe care ei îl fac, îl omologhează. Este un produs omologat care este livrat și în altă parte. Da, au, să zic, din acest punct de vedere, un avantaj. Dar chestiunea noastră este foarte simplă: să răspundă cerințelor operaționale și să fie integrat un cât mai mare procent din suma pe care o vom cheltui pentru achiziția acestui produs, să o cheltuim în România. Bineînțeles, avem și ceea ce vine din compensațiile de offset. Operațiunile de offset ar trebui să fie cât mai avantajoase pentru România.”, a mai spus ministrul Apărării.

Citește AICI întregul interviu cu Gabriel Leș