ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a scris că trebuie să se constituie imediat o comisie de anchetă a protestelor din 10 august, care să răspundă la întrebarea „Cui folosește dărâmarea prin forță a Guvernului”, informează Mediafax.

Acesta a prezentat „un film al evenimentelor”, pe care l-a deschis după cum urmează:

„1. Pe 10 august a fost anunțat un protest al românilor din Diaspora. Deși a fost anunțat că un protest al Diasporei, nimeni – atenție, nimeni – nu și-a asumat organizarea lui. De ce? Pentru că el urma să se termine în violențe.

2. Despre această evoluție a lucrurilor au vorbit mai mulți susținători ai Opoziției politice, dar și reprezentanți ai #Rezist. Nu are rost să aducem dovezi, este plin internetul de atenționări prin care participanții la miting erau sfătuiti să nu vină cu copiii în Piată, dar și de chemări la violențe, respectiv la răsturnarea puterii politice legitime.

3. În ziua mitingului au fost semnalate mai multe acte de violentă din partea unor grupuri răzlete de huligani. Aceste grupuri s-au aflat mereu în spatele protestatarilor pașnici și au încercat să determine masă de oameni să forțeze dispozitivele jandarmilor.

4. Într-un final, jandarmii au intervenit în jurul orei 23 pentru a dispersa mulțimea și pentru a nu permite escaladarea violențelor. Dacă jandarmii nu ar fi intervenit, putem admite faptul că lucrurile s-ar fi putut termină mult mai grav.

5. A doua zi, un întreg aparat de propagandă, finanțat pe căi ocolite, a fost pus în mișcare pentru a atacă statul de drept.

6. Tot începând cu 11 august, a fost declansată o adevărată campanie de fake news, inclusiv în presă internatională. S-au folosit diverse declarații ale unor reprezentanți ai partidelor social-democrate europene pentru a construi argumentul că aceste partide condamnă autoritătile din România. În realitate, aceste poziții nu au fost și nu sunt unele oficiale. Am vrut să derulez doar principalele secvențe ale unui scenariu incredibil de bine pus la punct, pentru că este important să înțelegem gravitatea a ceea ce s-a întâmplat vineri, pe 10 august. Și ne întrebăm din nou, care este miza? Cui folosește dărâmarea prin violență a guvernului legitim al României? Cui folosește destabilizarea țării într-un moment atât de important cum este cel al pregătirii preluării Președinției Consiliului UE?", s-a întrebat Mihai Fifor.

Ministrul Apărării a spus că sunt și alte întrebări care „solicită răspunsuri imediate" prin comisia de anchetă.

„În context, va reamintesc faptul că, în luna iulie, la Bruxelles, a avut loc Summit-ul NATO, iar România și-a atins toate obiectivele propuse, după o muncă de mai bine de 6 luni a Ministerului Apărării și a Ministerului de Externe, adică a Guvernului României. România a fost evidențiată astfel că stat care, prin voința Parlamentului și a Guvernului, își îndeplinește toate obligațiile și conditionalitatile asumate în cadrul Alianței NATO. Mai mult, România a fost evidențiată din nou că pol de stabilitate și drept cel mai important furnizor de securitate la Marea Neagră și în Balcanii de Vest. Cui folosește, în aceste condiții, proiectarea iresponsabila a unei imagini de țara instabilă, cuprinsă de haos, cu <flăcări și sânge> pe străzile Bucureștiului? România, prin măsurile luate de Guvernarea PSD-ALDE are cea mai importantă creștere economică și anul acesta. Pe cine deranjează în așa de mare măsură succesul Programului de guvernare votat de milioane de români, încât acest guvern trebuie dărâmat cu orice preț? Cine se face vinovat de modul iresponsabil în care a fost deturnat protestul pașnic al celor din Piață Victoria? De ce această disperare că PSD-ALDE să nu guverneze și în 2019, anul alegerilor pentru Parlamentul European și pentru Președinția României? Toate acestea sunt întrebări care solicita răspunsuri imediate, pentru că, atât românii cât și comunitatea internațională să știe adevărul", a spus Mihai Fifor.

Acesta a mai spus că Dan Nica, europarlamentar PSD, a cerut și el formarea unei comisii de anchetă și în schimb a primit amenințări cu moartea.

„Ieri, și susțin cu tărie această propunere, colegul nostru, europarlamentarul Dan Nica, a solicitat constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru analizarea evenimentelor din 10 august. Pentru asta a fost amenințat cu moartea. Nu este singurul membru PSD care primește astfel de amenințări și nu putem permite perpetuarea și accentuarea politicii iresponsabile de fracturare a societății românești. De aceea această comisie trebuie constituită de îndată. Guvernele se schimbă de către majorități parlamentare rezultate în urmă votului democratic și nu prin violențe puse la cale în stradă”, a scris ministrul Apărării, Mihai Fifor, duminică pe contul său de Facebook.