ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dosarele miniștrilor din Guvernul Cioloș au început să fie verificate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Astfel, potrivit unor surse citate de jurnaliștii de la evz.ro, s-a descoperit că ministrul Educației, Mircea Dumitru, ar fi fost colaborator al Securității.
 
Mircea Dumitru a avut o reacție la scurt timp după ce în presă au apărut informații pe surse, conform cărora ar fi fost colaborator al Securității.

Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, ministrul a negat toate aceste informații, precizând că are o adeverință de la CNSAS care atestă faptul că nu a fost colaborator.

”Am fost verificat în 2007, la solicitarea presei. În acel certificat este scris foarte clar că nu am facut poliție politică, nu am fost informator, nu am fost membru al Securității. Deci ceea ce se spune acum în presă este fals și calomnios. Nu aveau cum să apară date, pentru că nu am fost informator. Am acest verdict și eu nu am facut acest lucru. Am acest certificat. Nu este nimic adevărat. Nu este niciun fel de bază reală în toate aceste alegații”, a spus Dumitru.

Întrebat de unde ar fi putut apărea aceste informații în acest moment, ministrul a răspuns: ”Nu pot să fac niciun fel de apreciere în legătură cu aceste afirmații”.

Mircea Dumitru a mai precizat că respinge informațiile potrivit cărora ar fi semnat un angajament în anul 1980.
 
Potrivit documentelor citate de evz.ro, Dumitru ar fi fost recrutat de Departamentul Securității Statului în anul 1980 și lăsat din legătura informativă în 1989. În 1980, Mircea Dumitru, era student la Facultatea de Filosofie din București.

De asemenea, conform sursei citate, dosarul ar avea 11 file, dar ar fi vorba doar despre elementele principale ale unui dosar de informator, respectiv Angajament și două note informative.

Conform unor surse citate de Adevărul, Mircea Dumitru acționa având numele de cod ”Negulescu” și dădea informații despre studenții români și străini.

Mircea Dumitru a fost rector al Universității din București în anii 2011-2016 și este membru al Academiei Române din 2014.