ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat că informațiile primite înainte de 10 august de la servicii nu au arătat o situație de criză și că toate datele obținute vor fi transmise Parchetului.

De asemenea, Carmen Dan a mai declarat că la nivelul ministerului a fost declanșată o verificare internă, în urma căreia au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violențe, iar în urma violențelor de pe 10 august au fost deschise 21 de dosare penale.

„Astăzi mi-a fost prezentat raportul privind evenimentele din data de 10 august, pe care l-am solicitat tuturor strcuturilor ministerului. Vreau să fie foarte clar de la bun început, acest raport nu are rolul de a stabili vinovății. Noi nu suntem o instanță de judecată. Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor acelora care au avut de suferit, fie civili, fie jandarmi militari. Nu am nicio ezitare să prezint acest raport comisiilor de apărare din Parlament sau în CSAT. Dacă s-a vorbit zilele acestea despre convocarea mea la Comisia de apărare a Camerei Deputaților, vă spun că nu am primit nicio invitație până în prezent, dar sunt dispusă să particip”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

află acum în proces de identificare. A fost începută o verificare internă și au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violențe. Aceste cercetări vor continua și vom transmite Parchetului toate datele obținute.Nu a existat un organizator care să-și asume responsabilitatea legală. Legea reglementează și adunările publice spontane, dar nu am fost într-o astfel de situație. Acest protest a fost anunțat în spațiul public și în mass-media. Acest raport are 90 de file și e clasificat secret de serviciu. Natura clasificată este dată de faptul că informații date vizează date solicitate unor instituții”, a declarat Carmen Dan.


Carmen Dan a spus că informările venite de la servicii referitoare la mitingul din 10 august au avut caracter general și nu au arătat o situație de criză care, prin complexitate, să amenințe situația politică sau socială.

„În completarea și sprijinul activităților deja derulate de MAI, după protest am solicitat acelorași instituții, date informații. În legătură cu activarea Centrul Național de Ordine Publică, precizeze că informațiile primite anterior datei de 10 august nu au dat o situație de criză care, prin complexitate, să amenințe situația politică, socială, asa cum prevede Hotărârea 1052/2014”, a declarat Carmen Dan.


Carmen Dan a declarat că au fost și instigatori printre manifestanți, care îndemnau la violență asupra forțelor de ordine. "Mălin Bot sau alții instigau să ia armele jandarmilor și să îi împuște în cap”, a spus Carmen Dan.


Ministrul Afacerilor Interne a mai declarat că a constatat, din concluziile raportului asupra violențelor protestatarilor, că a existat un mod organizat de acțiune.

„Este o schimbare inedită în plan național, față de alte evenimente de genul acesta. E un an și jumătate de când ne confruntăm cu astfel de manifestații publice. Le gestionează Jandarmeria. Spun că este o schimbare. Totodată, fac afirmația că eu nu am avut informații că cei care au organizat acest gen de acțiuni au pregătire paramilitară sau sunt specializați în genul acesta de acțiuni, de violențe. Însă nu am putut să nu constat, din detaliile raportului, că a existat un mod organizat de acțiune”, a mai declarat Carmen Dan.

În ceea ce privește femeia în căruciorul cu rotile care ar fi fost prezentată ca fiind lovită de forțele de ordine, ministrul a precizat că, din informațiile din spațiul public, aceasta ar fi fina lui Sandi Matei, unul dintre liderii mișcării #rezist. „Putem analiza și modul de a te folosi de aceste persoane cu handicap tocmai pentru a pune în scenă acțiuni violente”, a completat Carmen Dan.