ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peter Szijjarto, Ministrul Ungar al Afacerilor Externe, a spus că România este un partener strategic pentru țara sa și în consecință, Budapesta nu va sprijini niciun atac asupra Bucureștiului.

„Noi privim România drept un partener strategic și scopul nostru este să construim o relație strategică și o prietenie între cele două state, pentru că este evident că ne confruntăm cu provocări similare. Suntem puși sub presiune de atacuri externe la adresa celor două țări, în ceea ce privește cele două forumuri. (...) Noi nu vom sprijini niciun fel de atacuri asupra României în Parlamentul European. Ne așteptăm la o cooperare strânsă în ceea ce privește energia. Ungaria contează pe oportunitatea de a cumpăra gaz de la România după începerea exploatării câmpului gazifer Neptun și ne bazăm pe o cooperare puternică în ceea ce privește infrastructura de la trecerile de frontieră”, a spus ministrul ungar la Palatul Parlamentului, după ce s-a întâlnit cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, scrie Agerpres.

Demnitarul maghiar a spus că legile române sunt de competența exclusivă a Parlamentului României și a nimănui altcuiva, cu referire la criticile Comisiei Europene asupra Bucureștiului.

„Este dreptul exclusiv al parlamentarilor români să legifereze în România, așadar nu voi comenta legile din România, pentru că nu este rolul meu să comentez. Întotdeauna respectăm deciziile popoarelor și politicienilor altor țări, deoarece nu este legea maghiară asupra Justiției, ci legea românească a Justiției. Dacă poporul român nu este satisfăcut de modul în care acest Guvern și acest Parlament se comportă, în următoarele alegeri, sunt sigur, vor vota în altă direcție. Și asta ne așteptăm și de la alții, deci modul în care Comisia Europeană tratează aceste chestiuni este foarte nedrept și foarte dezechilibrat”, a spus diplomatul.

El a amintit că au existat multe plângeri în Parlamentul European și în Comisia Europeană cu privire la situația statului de drept din Ungaria, foarte similar cazului României.

„Și știu bine cazul nostru, mai puțin decât cazul României, pentru că nu trăiesc aici, pot să-mi asum responsabilitatea pentru cazul Ungariei și vă pot spune că aceste atacuri și critici la adresa Ungariei sunt bazate pe minciuni. Statul de drept nu este în primejdie în Ungaria, iar modul în care România, sau Guvernul României, este atacată în acest moment este foarte similar cu modul în care aceste instituții atacă Ungaria”, a arătat Peter Szijjarto.