ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poetul Mircea Dinescu scrie, în ultimul editorial din Cațavencii, pe marginea cazului Augustin Lazăr. Acesta afirmă că Lazăr este „chiar copilul din flori al Ciumei Roșii”.

„Din orwellianul an 1984 pînă în1989, cînd Nea Nicu n-a mai apucat să-i așeze pe creștet cununița calificativului "foarte bine”, dom’ doctor a consultat peste 40 de pacienți care dădeau semne de însănătoșire: violatori, criminali în serie, tîlhari, delapidatori și hoți de buzunare. Cînd printre ei s-au strecurat și doi bolnavi anticomuniști cronici, care, ai dracu’, mai scriau și poezii, l-a lovit mila și le-a prelungit cu generozitate tratamentul.

Dacă o răutate înnăscută i-ar fi dictat cum să cîntărească faptele semenilor săi spre a le prelungi șederea în infern, poate că Lazăr ar putea fi iertat pe cealaltă lume. În cazul său, însă, e vorba de o vinovăție dublă, căci trădîndu-și și profesia, și conștiința de dragul carierei, poate fi așezat mai presus de tagma torționarilor cu o singură dimensiune.

Născut din concubinajul Securității cu Partidul Comunist, Lazăr e chiar copilul din flori al Ciumei Roșii. Și pentru că n-a avut nici o strîngere de inimă cînd le-a dat tinerilor din stradă să ronțăie Bombonica din pricina căreia s-a iscat delirul Ciumei Roșii, taica Lazăr ar putea fi condamnat și pentru instigare la particid”, notează Dinescu.