Mișcarea politică România Mare în Europa solicită Președinției României și Ministerului Afacerilor Externe să explice public motivele pentru care la întrevederea de miercuri a șefului de stat Klaus Iohannis cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, problematica drepturilor românilor din Ucraina nu a fost abordată ca temă distinctă de discuție, se arată într-un comunicat de presă primit pe adresa redacției ActiveNews.

Mișcarea România Mare în Europa se întreabă de ce problema românilor din Ucraina nu a fost una importantă pe agenda discuțiilor dintre președinții celor două țări. 
 
„Printre subiecte, mai puțin vizibilă apare ideea formulată de președintele Klaus Iohannis de remediere a problemelor cauzate minorității române din Ucraina prin adoptarea de către Parlamentul de la Kiev a controversatei Legi a Educației. Atât de credibili și convingători sunt „negociatorii” României, încât partea ucraineană nici nu pomenește despre acest subiect în comunicatele oficiale care au urmat întrevederii. Așadar, interesele comune celor două state se opresc unde dorește Ucraina și nu includ salvarea identității celor peste 500.000 de români din țara vecină”, se afirmă în comunicat. 

Gruparea consideră „că pe agenda discuțiilor oficiale dintre București și Kiev ar trebui să se regăsească de urgență inventarierea situațiilor de încălcare de către Ucraina a Tratatului bilateral din 1997, în partea referitoare la asigurarea drepturilor naționale ale etnicilor români și analizarea posibilității inițierii procedurii de revizuire a acestuia, recunoașterea românilor din Ucraina ca popor băștinaș, revenirea la numărul de școli cu predare în limba română existente până în anul 1991 și menținerea acestora, derularea în limba română a procesului educațional destinat românilor din Ucraina, prin modificarea tuturor actelor normative care au dus la anularea acestor drepturi, unificarea programelor școlare de limbă română cu cele de „limbă moldovenească” și punerea în aplicare a ordonanței de guvern privind reparația Casei Memoriale „Aron Pumnul” din Cernăuți, ca sediu al Muzeului „Mihai Eminescu”.
 
În final, Mișcarea România Mare în Europa atrage atenția că „Ucraina duce o politică agresivă, sistematică, de asimilare forțată a românilor, aceștia aflându-se într-un stadiu avansat de pierdere a identității lor etno-lingvistice. De asemenea, ne exprimăm speranța ca măcar în al 12-lea ceas să reprezentați interesele românilor din Cernăuți și Herța, Maramureșul istoric și Sudul Basarabiei, nu să le tratați cu indiferență, ignoranță sau superficialitate”.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews