ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru al justiției, Monica Macovei, a postat pe facebook o informație conform căreia ar fi câștigat procesul pe care l-a intentat jurnaliștilor Victor Roncea, Radu Tudor și Mihai Gâdea, după o emisiune Sinteza zilei intitulată "Monica Macovei, procuror anchetator la mineriada din iunie 1990”.

Emisiunea, difuzata pe 8 iulie 2014, era inspirată de un articol de pe blogul lui Radu Tudor în care acesta publica în sprijinul afirmațiilor sale un document al apărării din procesul generalului Mihai Chițac, preluat de pe blogul Roncea.Ro, în care era citat un interviu al Monicăi Macovei din Evenimentul Zilei, în care chiar ea recunoștea că a fost în calitate de procuror la Unitatea de la Măgurele unde erau deținuți ilegal protestarii din Piața Universități și unde "nu a văzut nici un act de violență”. 

 

„De dragul fâsului mediatic, Macovei ne-a dat în judecată pretinzând despagubiri de 10.000 de euro de la fiecare, ștergerea tuturor articolelor online privind implicarea ei în mineriada din Iunie 1990 și obligația de a publica Hotărârea în 10 ziare centrale (de unde atâtea?). Macovei pretindea că documentul de Instanță preluat de Roncea.Ro prezintă nici mai mult nici mai puțin decât "acuzații mincinoase și declarații denigratoare și defăimătoare” care se înscriu într-o "campanie de presă”. Tare documentul ăsta, altfel un A4 amărât…”, afirmă jurnalistul Victor Roncea într-un comunicat postat pe blogul propriu.

Fosta procuroare a pierdut la Tribunalul București, instanța respingând acțiunea formulată de Macovei, ca neîntemeiată.  Macovei a făcut recurs la Curtea de Apel, unde istanța i-a admis cauza, dar nu s-a atins de motivul pentru care fosta ministră a apelat la Justiție.

Cu alte cuvinte, Curtea de Apel le-a cerut jurnaliștilor să șteargă din articolele lor o singură frază, respectiv aceasta: „Trecutul procurorului Macovei demonstrează că anticomunismul ei este o parodie, o glumă proastă și o minciună grosolană. Comunismul s-a clădit și s-a bazat în abuzul său pe oameni ca Macovei”.

Instanța NU a contestat afirmații precum cea făcută de Victor Roncea: "Iar participarea sa la mineriada din Iunie 1990 ca procuror anchetator desfiinteaza orice legitimitate de asa zis politician "de dreapta”, mare luptator impotriva coruptiei (adversarilor lui Basescu).” 

În ce privește orice alte solicitări aberante formulate de procesomana Macovei, Instanța "RESPINGE RESTUL ACȚIUNII, CA NEÎNTEMEIAT”.
 
O parte a presei, de la ziarul Adevărul la site-uri precum ziare.com au preluat afirmațiile fără fundament ale Monicăi Macovei de pe facebook, hotărârea instanței fiind clară și poate fi consultată aici.