Fostul ministru al justiției, Monica Macovei, a postat pe facebook o informație conform căreia ar fi câștigat procesul pe care l-a intentat jurnaliștilor Victor Roncea, Radu Tudor și Mihai Gâdea, după o emisiune Sinteza zilei intitulată "Monica Macovei, procuror anchetator la mineriada din iunie 1990”.

Emisiunea, difuzata pe 8 iulie 2014, era inspirată de un articol de pe blogul lui Radu Tudor în care acesta publica în sprijinul afirmațiilor sale un document al apărării din procesul generalului Mihai Chițac, preluat de pe blogul Roncea.Ro, în care era citat un interviu al Monicăi Macovei din Evenimentul Zilei, în care chiar ea recunoștea că a fost în calitate de procuror la Unitatea de la Măgurele unde erau deținuți ilegal protestarii din Piața Universități și unde "nu a văzut nici un act de violență”. 

 

„De dragul fâsului mediatic, Macovei ne-a dat în judecată pretinzând despagubiri de 10.000 de euro de la fiecare, ștergerea tuturor articolelor online privind implicarea ei în mineriada din Iunie 1990 și obligația de a publica Hotărârea în 10 ziare centrale (de unde atâtea?). Macovei pretindea că documentul de Instanță preluat de Roncea.Ro prezintă nici mai mult nici mai puțin decât "acuzații mincinoase și declarații denigratoare și defăimătoare” care se înscriu într-o "campanie de presă”. Tare documentul ăsta, altfel un A4 amărât…”, afirmă jurnalistul Victor Roncea într-un comunicat postat pe blogul propriu.

Fosta procuroare a pierdut la Tribunalul București, instanța respingând acțiunea formulată de Macovei, ca neîntemeiată.  Macovei a făcut recurs la Curtea de Apel, unde istanța i-a admis cauza, dar nu s-a atins de motivul pentru care fosta ministră a apelat la Justiție.

Cu alte cuvinte, Curtea de Apel le-a cerut jurnaliștilor să șteargă din articolele lor o singură frază, respectiv aceasta: „Trecutul procurorului Macovei demonstrează că anticomunismul ei este o parodie, o glumă proastă și o minciună grosolană. Comunismul s-a clădit și s-a bazat în abuzul său pe oameni ca Macovei”.

Instanța NU a contestat afirmații precum cea făcută de Victor Roncea: "Iar participarea sa la mineriada din Iunie 1990 ca procuror anchetator desfiinteaza orice legitimitate de asa zis politician "de dreapta”, mare luptator impotriva coruptiei (adversarilor lui Basescu).” 

În ce privește orice alte solicitări aberante formulate de procesomana Macovei, Instanța "RESPINGE RESTUL ACȚIUNII, CA NEÎNTEMEIAT”.
 
O parte a presei, de la ziarul Adevărul la site-uri precum ziare.com au preluat afirmațiile fără fundament ale Monicăi Macovei de pe facebook, hotărârea instanței fiind clară și poate fi consultată aici.
 

 Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews