ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monumentul dedicat luptătorilor din rezistența anticomunistă, amplasat în Piața Presei Libere, va fi dezvelit pe 30 mai, în cadrul unui eveniment cu anvergură europeană, anunță Guvernul României într-un comunicat trimis pe adresa ActiveNews.

 

Monumentul "Aripi", dedicat luptei anticomuniste din perioada 1945 -1989 din România și din Basarabia,va fi inaugurat în prezența unor personalități din țară și din străinătate.

Monumentul Aripi, care va fi  amplasat în Piața Presei Libere,  a fost ridicat în semn de  recunoștință față de victimele dictaturii comuniste din România, pentru a omagia demnitatea celor care s-au jertfit în lupta împotriva comunismului.

La dezvelirea și sfințirea monumentului sunt invitați reprezentanți ai Comitetului de Conducere al INTER-ASSO, organizație internațională ce reprezintă foștii deținuți politici din Albania, Bosnia, Herțegovina, Cehia, Croația, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Slovacia și Slovenia.

Evenimentul are loc la inițiativa Fundației pentru Democrație, a cărei președinte este Emil Constantinescu, Primăriei București și Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989.

Monumentul "Aripi", dedicat luptei anticomuniste, este reprezentat sub forma a trei aripi realizate din oțel inoxidabil, cântărește peste 100 de tone și are o înălțime de peste 20 de metri. Autorul monumentului este sculptorul Mihai Buculei, al cărui tată a fost deținut politic la Aiud.

Ințiativa construirii monumentul "Aripi" aparține Asociației Foștilor Deținuți, iar  demararea efectivă a proiectului a început în 2003, în urma unui concurs de soluții organizat de Ministerul Culturii, iar realizarea lui a durat foarte mult mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură.
Bi