ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16:45 Pocedura de citire a moțiunii de cenzură împotriva guvernului Grindeanu s-a încheiat. Liviu Dragnea a anunțat că și-au înregistrat prezența 216 parlamentari. Premierul Sorin Grindeanu și aleșii opoziției au lipsit din sală.
 
Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a citit moțiunea de cenzură depusă de PSD-ALDE împotriva guvernului Grindeanu:

„La 5 luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliției majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere au analizat, au dezbătut și au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referință scursă de la învestirea Guvernului și au decis retragerea strijinului politic acordat primului-minitru Sorin Grindeanu și echipei guvernamentale. În urma deciziei de retragere a sprijinului politic, 25 din cei 27 de membri ai Guvernului și-au prezentat demisiile din funcții, înțelegând corect responsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democrații constituționale.

Dovedind dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor statului, imaturitate și iresponsabilitate politică, primul-ministru și unul dintre miniștri, în loc să respecte votul de învestitură și încrederea acordată de Parlament, au înțeles că guvernarea se poate exercita și în nume personal, că dispozițiile constituționale și legale sunt facultative și că pot sfida votul acordat de cetățeni și democrația”, se arată în textul moțiunii. 
 
 
Știre inițială
 
Moțiunea de cenzură inițiată de parlamentarii PSD și ALDE împotriva Guvernului Grindeanu a fost finalizată și urmează să fie depusă la Parlament.

Moțiunea poartă numele „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor".

În moțiunea se arată că „niciun grup și nicio persoană nu poate exercita suveranitatea în nume propriu” și că „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate”.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, alături de mai mulți lideri ai PSD, se află la această oră, în biroul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Printre liderii PSD care se află la reuniunea din biroul lui Liviu Dragnea se numără liderul deputaților social-democrați, Marcel Ciolacu, președintele executiv al partidului, Niculae Bădălău, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, și deputatul Florin Iordache.

Moțiunea împotriva guvernului Grindeanu urmează să fie depusă la ora 16.00, la Birourile Permanente Reunite. De la 16:30 urmează să fie citit textul moțiunii prin care PSD vrea să dea jos propriul guvern.

Social-democrații amenință că cine lipsește miercuri de la vot este automat exclus din partid. Pentru a trece moțiunea sunt necesare 233 de voturi, iar coaliția PSD-ALDE are 247 de parlamentari.

Tabăra premierului spune că a convins cel puțin 15 oameni să nu se prezinte la vot.