ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moțiunea de cenzură „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot” declanșată de PNL, USR, PMP, UDMR și unii parlamentari neafiliați împotriva coaliției de guvernare PSD+ALDE a fost respinsă marți de plenul Parlamentului (Camera Deputaților și Senat). Opoziția a reușit să atragă doar 200 de voturi în favoarea moțiunii de cenzură din minimum 233 necesare, potrivit Agerpres, Mediafax și România Actualități.

Din 465 de senatori și deputați, au fost prezenți marți 350, dintre care au votat doar 210: 200 de parlamentari au votat pentru căderea Guvernului Dăncilă, 7 au votat împotrivă, 3 s-au abținut.

La dezbaterea dinaintea votării, parlamentarii opoziției i-au acuzat pe cei de la putere de subminarea independenței Justiției, destabilizarea economiei, îngreunarea votului în diaspora la alegerile europarlamentare și proasta gestionare a situației de la Valea Uzului (problemă ridicată de deputații UDMR).

Reprezentanții coaliției PSD+ALDE aflate la guvernare au negat acuzațiile și au exprimat îndoieli despre intenția reală a opoziției de a prelua guvernarea în această perioadă.  

„(Moțiunea de cenzură -n.red.) A fost tratată cu multă neseriozitate. În momentul în care depui o moțiune de cenzură trebuie să vii cu un program. În această moțiune am văzut superficialitate, jigniri, ceea ce demonstrează că nu a fost tratată cu seriozitate. 15 ministere ne-au spus, dar nu ne-au spus cum s-au gândit la 15, de ce nu 17, de ce nu 13?” (...) „Nu știu dacă acest lucru (respingerea moțiunii -n.red.) îmi întărește poziția, dar îmi întărește convingerea că suntem o alianță puternică. Mie îmi întărește încrederea în colegii de alianță”, a declarat premierul Viorica Dăncilă marți, după respingerea moțiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului.

Și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a dat marți pe pagina lui de socializare un virulent răspuns contra partidelor care au inițiat moțiunea de cenzură: 

„Ca parlamentar pot spune că am „trecut” după Revoluție prin nenumărate moțiuni de cenzură. Totuși, cred că textul prezentei moțiuni de cenzură mi-a pus capac. O fi semn că politicienii nu mai au imaginație. Sau poate că au prea multă...

Autorii moțiunii persistă într-o confuzie sau dezinformare: românii nu au votat pentru o justiție a abuzurilor așa cum ne forțează să credem. Nu au votat pentru ca domniile lor să refacă procotoalele instituțiilor din justiție cu SRI ori binomul SRI-DNA, așa cum lasă să se înțeleagă textul pseudo-acordului politic de la Cotroceni.

„Nici un pact pe care îl încheiați, preocupați și îngrijorați pentru independența noastră, nu va reuși să șteargă urmele abuzurilor comise în numele unei pseudo-dreptăți. Nici un pact nu va spăla rușinea dosarelor încropite cu pistolul la cingătoare și cătușele atârnate la geam...” - aveți aici răspunsul de ce nu am semnat acel pact. Iar răspunsul nu vi-l dăm noi, cei din ALDE, ci o judecătoare, președinta Tribunalului Timiș. Dna Adriana Stoicescu vă mai spune așa: „transformarea dosarului penal în armă electorală a fost cea mai cruntă palmă dată justiției la care am achiesat tăcuți. Sub oblăduirea marilor puteri, care nu au înțeles sau nu au vrut să înțeleagă ce se întâmplă, am contribuit la batjocorirea ideii de dreptate”

Asta este justiția pe care vreți să o protejați, stimați colegi din opoziție? Asta este justiția pentru care ați semnat acel pact cu diavolul?

Românii au votat pentru readucerea Justiției în matca ei firească.

Și da, asta înseamnă, într-adevăr, și că nu e bine pentru democrație ca Justiția să fie reglementată prin ordonanțe de urgență. După cum nu e bine nici să ai Coduri Penale adoptate peste noapte prin asumarea răspunderii de către guvernul liberalului de azi Emil Boc, nici să modifici 151 de articole din respectivele coduri printr-o singură OUG, precum guvernul Cioloș șamd. Numai că dvs., doamnelor și domnilor din opoziție, nu vedeți decât ceea ce vă convine.

Dar mai înseamnă readucerea Justiției în matca și stoparea abuzurilor incalificabile și nenumărate ale ultimilor ani, aidoma celor din sistemul comunist.

Că vreți să plece acest guvern, înțeleg. Vă întreb doar: aveți ce să puneți în loc?

V-ați gândit cum le-ar sta românilor cu un guvern-mozaic condus de un politician șomer – caz unic în politica mondială? Ce ați putea să le oferiți românilor în afară de răfuieli infinite și scandaluri pe bandă? Ați fi în stare să guvernați cu adevărat, să plătiți pensiile și salariile? Ați fi în stare să stați și altfel decât îngenuncheați cu fața la Bruxelles?

Ascultați un sfat prietenesc de la un politician mai experimentat: făceți-vă un bine și uitați de această moțiune, altminteri ea nu va fi pentru dvs. decât hârtia de turnesol care vă va aduce în situația de a fi văzuți așa cum sunteți de fapt”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și liderul celui de-al doilea partid din coaliția de guvernare, într-o postare pe pagina lui de socializare.

La rândul său, deputatul Robert Sighiartau (PNL) a declarat marți pe pagina lui de socializare că adevărata moțiune de cenzură a fost dată de votul românilor de la alegerile europarlamentare din 26 mai și că următoarea ocazie de a vota împotriva actualei coaliții de guvernare va fi la toamnă, când românii sunt chemați la vot pentru alegerile prezidențiale (noiembrie 2019). 

„Moțiunea de cenzură a trecut în 26 mai, însă actuala coaliție de guvernare nu recunoaște votul românilor.

Nimeni nu mai susține acest guvern cu excepția unei majorități parlamentare, care și-a făcut un calcul politic pentru a supraviețui în perioada următoare. Orice om de bună-credință înțelege că acest guvern nu mai are legitimitate publică și că actuala putere compromite relansarea țării care poate fi realizată doar printr-o schimbare politică și un guvern nou care să recredibilizeze instituțiile statului și economia țării.

Agonia PSD-ALDE se prelungește cu câteva luni de zile. E foarte clar că măsurile pe care le vor lua guvernanții vor viza salvarea lor personală, salvarea politică a celor două partide, interesul public fiind deja abandonat.

Următoarea moțiune va veni în această toamnă când votul românilor le va spune încă o dată că trebuie să plece de îndată.

Partidul Național Liberal, ca lider al Opoziției, și-a făcut datoria. Vom continua să ne batem zi de zi ca să eliminăm relele provocate de această guvernare tot mai ruptă de voința românilor”, a declarat deputatul liberal Robert Sighiartau pe pagina lui de socializare

Observăm în context că un nou guvern poate fi învestit în urma alegerilor pentru Parlamentul României, care vor avea loc la finalul anului 2020. Alegerile europarlamentare sau cele prezidențiale, deși constituie un barometru al preferințelor electoratului, nu au ca obiect schimbarea Guvernului, posibilă prin alegeri legislative la termen sau prin moțiune de cenzură urmată de alegeri legislative anticipate.