Acum cinci zile, în timp ce România își revenea după petrecerile de Anul Nou, un eveniment important avea loc în cealaltă parte a lumii. În Brazilia era investit noul președinte al Republicii cu același nume: Jair Mesia Bolsonaro. Mai precis, este vorba despre cel de-al 38-lea președinte al celui mai puternice economii din America de Sud și a opta pe plan global.

Alături de Președintele Bolsonaro a fost prezent secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, premierul israelian Benjamin Netanyahu și alți lideri. Nici premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a ratat ocazia. Liderul de la Budapesta s-a fotografiat cu Bolsonaro și a purtat o scurtă rundă de discuții cu acesta.

O șansă nemaipomenită pentru ca Ungaria să-și facă un prieten politic de mare calibru pe plan internațional.

„Pentru Brazilia, Ungaria contează prea puțin. Și pentru Ungaria, Brazilia, la prima vedere, nu prea contează. Din punct de vedere economic nu se întrevede o creștere a schimburilor de mărfuri. Dar din punct de vedere politic, Ungaria a mai căpătat un prieten pe plan internațional, Brazilia, a cărei influență nu trebuie neglijată, pentru că, sub noul președinte, Jair Bolsonaro, va fi mult mai vocală”, a scris istoricul Marius Deaconescu în Adevărul.

În acest timp, nici Președintele, nici Premierul sau vreun lider al Parlamentului nu a găsit de cuviință să răspunde invitației noului lider brazilian. Politicienii români au fost astfel, pe linia liderilor Occidentului, dar și ai Rusiei sau Venezuelei.

De remarcat este că înainte de 1989, România avea relații economice solide cu țările din America latină, unde-și exporta produsele fabricate pe plan intern. În 1975, președintele Ceaușescu a realizat un adevărat tur al Americii de Sud, vizitând mai multe țări de pe continent, inclusiv Brazilia.

După 1989, relațiile economice cu această parte a lumii au fost abandonate total de către statul român.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews