ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum cinci zile, în timp ce România își revenea după petrecerile de Anul Nou, un eveniment important avea loc în cealaltă parte a lumii. În Brazilia era investit noul președinte al Republicii cu același nume: Jair Mesia Bolsonaro. Mai precis, este vorba despre cel de-al 38-lea președinte al celui mai puternice economii din America de Sud și a opta pe plan global.

Alături de Președintele Bolsonaro a fost prezent secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, premierul israelian Benjamin Netanyahu și alți lideri. Nici premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a ratat ocazia. Liderul de la Budapesta s-a fotografiat cu Bolsonaro și a purtat o scurtă rundă de discuții cu acesta.

O șansă nemaipomenită pentru ca Ungaria să-și facă un prieten politic de mare calibru pe plan internațional.

„Pentru Brazilia, Ungaria contează prea puțin. Și pentru Ungaria, Brazilia, la prima vedere, nu prea contează. Din punct de vedere economic nu se întrevede o creștere a schimburilor de mărfuri. Dar din punct de vedere politic, Ungaria a mai căpătat un prieten pe plan internațional, Brazilia, a cărei influență nu trebuie neglijată, pentru că, sub noul președinte, Jair Bolsonaro, va fi mult mai vocală”, a scris istoricul Marius Deaconescu în Adevărul.

În acest timp, nici Președintele, nici Premierul sau vreun lider al Parlamentului nu a găsit de cuviință să răspunde invitației noului lider brazilian. Politicienii români au fost astfel, pe linia liderilor Occidentului, dar și ai Rusiei sau Venezuelei.

De remarcat este că înainte de 1989, România avea relații economice solide cu țările din America latină, unde-și exporta produsele fabricate pe plan intern. În 1975, președintele Ceaușescu a realizat un adevărat tur al Americii de Sud, vizitând mai multe țări de pe continent, inclusiv Brazilia.

După 1989, relațiile economice cu această parte a lumii au fost abandonate total de către statul român.