ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ultima parte din ancheta despre Ministrul Sănătăţii. Celelalte patru părţi le găsiţi în stânga.
 
Ȋn octombrie 2011, Nicolae Bănicioiu și Mihaela - Florentina Prioteasa se căsătoresc. Imediat după nuntă, soţia lui Nicolae Bănicioiu și-a găsit serviciu.
 
Nu doar un job, la Universitatea „Titu Maiorescu”, deși tânără abia ce își luase licenţa la Facultatea Marketing (ASE), ci și colaborări extrem de avantajoase, cu firme private. 30.000 RON a încasat Mihaela Bănicioiu, doar în cursul anului 2012, de la SC EXACT CERCETARE SI CONSULTANTA SRL, 21.500 RON de la SC ABOUT TO FLY SRL, 10.600 RON de la SC PROXIMITY SRL și, respectiv, 2.400 RON de la SC RED MEDIA DIGITAL SRL. Ce au în comun toate aceste firme, în afara colaborării cu doamna Bănicioiu?

Toate firmele sunt deţinute de Cristian Burci

Acţionar, cu 70%, la SC EXACT CERCETARE SI CONSULTANTA SRL este, din 2010, GRAFFITI MARKETING AND MULTIMEDIA HOLDING S.A. (cu sediul social în Luxemburg, str. Val Fleuri 23, L-1526, înregistrată la Tribunalul de Arondisment din Luxemburg în Registrul Comerțului și al Societăților - Secția B, cu nr. 144889). Asociat unic al Graffiti Marketing and Multimedia Holding SA este Cristian Burci, cel care la începutul anilor ’90, conform unui documentar prezentat de CBS, se ocupa cu traficul de copii(vezi mai jos).

SC ABOUT TO FLY SRL era deţinută de Nora Marcovici și Diana Toboșaru, coacţionare la SC EXACT CERCETARE SI CONSULTANTA SRL și membre în board-ul BBDO, agenție de publicitate înființată de Cristian Burci. 
SC PROXIMITY SRL este deţinută, la rându-i, de GRAFFITI MARKETING AND MULTIMEDIAHOLDING S.A (68%) și de oamenii lui Burci, ca și SC RED MEDIA DIGITAL SRL, unde GRAFFITI MARKETING AND MULTIMEDIAHOLDING - S.A. are 95% din acţiuni.

Prin urmare, soţia lui Nicolae Bănicioiu a primit, numai în cursul anului 2012, 64.500 RON de la  firmele lui Cristian Burci. E numai o întâmplare? Nicidecum.

Controversatul om de afaceri Cristian Burci era/este un apropiat al lui Nicolae Bănicioiu, dar și al altor lideri importanţi din PSD. Relaţiile de colaborare și intedependenţa dintre afaceri și politică au fost, de alfel, menţionate în rechizitoriul dosarului „Mită la PSD” (dosar în care milionarul Ioan Niculae și președintele suspendat al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea-Stancu, sunt judecaţi pentru că ar fi finanţat în mod ilegal campania prezidenţială a lui Mircea Geoană din 2009). Ȋn acest rechizitoriu apare și numele lui Bănicioiu.  
 
„Lasă, că din ăia doi, o să-l punem pe Nicu”

„În ziua de 08.07.2010, la ora 16:45:31, Gheorghe Bunea Stancu este contactat de Cristi Burci. Acest dialog este o continuare a celui anterior însă de data aceasta înv. Gheorghe Bunea Stancu nu se rezumă doar la a discuta despre modul în care gestionează el problemele financiare ale partidului din care face parte, ci mai mult, abordează noi teme de discuţie care subliniază încă o dată în plus, abilitatea acestui învinuit de a-şi folosi fără scrupule autoritatea şi influenţa în scopul de a obţine rezultate în concordanţă cu dorinţa acestuia”, menţionează procurorul DNA Paul Dumitriu, în rechizitoiul din 10 ianuarie 2012.
 
„Totodată, înv. Gheorghe Bunea Stancu abordează şi de această dată unul dintre subiectele privind activităţile sale favorite – demersurile în vederea influenţării numirii în funcţii publice, chiar miniştri, amintind în acest context dorinţa lui de a fi numit ministru, un anume NICU (posibil Bănicioiu). (...) 

G. BUNEA STANCU: Gata, nu mai comenta. Eu ţi-am spus-o, uit-o. Deocamdată, este aşa cum am vorbit înainte de alegeri: ce am discutat, aia am făcut. Da?
CRISTI BURCI: Da. 
G. BUNEA STANCU: Şi tu să fii serios. Dacă eşti serios, cu mine nu ai absolut niciun fel de problemă.
CRISTI BURCI: Ştiu. Şi mergem înainte, domn’ preşedinte. 
G. BUNEA STANCU: Nu, eu ţi-am spus. Am vorbit şi cu Victor după aia şi i-am zis în maşină: băi, noi trebuie să ne apropiem 3-4 oameni – tu, Ghiţă şi încă doi, probabil Nicolae şi încă unul.
CRISTI BURCI: Normal. 
G. BUNEA STANCU: Mai mulţi, nu mă bag. Nici nu poţi să îi ajuţi pe toţi, că nu ai cum. 
CRISTI BURCI: Normal, normal. 
G. BUNEA STANCU: Chiar dacă ai vrea. Iar după aia, lasă, că din ăia doi, o să-l punem pe Nicu. Dacă o să putem şi pe Cristi să-l punem la o Autoritate, e foarte bine. Nu o să pun eu şi cu tine 7 miniştri. Ai înţeles?
CRISTI BURCI: Da. Noi trebuie să fim şi nişte oameni înţelegători că, până la urmă, contează contextul mare. Acuma, dacă se poate, da, că, vorba aia, sunt apropiaţi de noi. Dar, dacă nu se poate, trebuie să şi...”
 
Burci confirmă: „Nicu ar putea fi domnul Nicu Bănicioiu”

„Audiat fiind la data de 13.10.2011, martorul Burci Cristian Ionel (f. 99-106, vol.1), a confirmat dialogurile telefonice purtate cu înv. Gheorghe Bunea Stancu”, se precizează în rechizitoriu. „Astfel, martorul a precizat că a discutat cu înv. Gheorghe Bunea Stancu în calitatea acestuia de reprezentant al PSD, mai precis în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Financiar al PSD, omul politic solicitându-i să amâne executarea unor datorii pe care PSD le avea faţă de firmele lui Burci Cristian Ionel, în urma finanţării de către aceste firme a campaniilor electorale ale PSD din 2008 şi chiar din 2004. Tot cu această ocazie, martorul confirmă că omul politic i-a făcut destănuiri şi despre numiri în funcţii publice.

Martorul Burci Cristian a fost explicit când a declarat că: „Gheorghe Bunea Stancu, când s-a referit la „3-4 pe care o  să-i ia lângă el” a dorit să afirme că, intenţionează să fie cooptaţi în jurul PSD-ului, 3-4 oameni de afaceri cu care să conlucreze în viitor şi împreună cu care să identifice şi nevoile mediului de afaceri…. a dorit să facă vorbire despre Sebastian „Ghiţă” şi probabil Ioan Niculae – „Nicolae”. În ceea ce priveşte afirmaţiile domnului Gheorghe Bunea Stancu că „o să-l punem pe Nicu, dacă o să punem, şi pe Cristi să-l punem la o Autoritate”, consider că, a fost o discuţie plastică în legătură cu cele discutate în cursul zilei respective de domnul Gheorghe Bunea Stancu şi Victor Ponta. Apreciez că, acel „Cristi” la care s-a referit Gheorghe Bunea Stancu ar putea fi deputatul de Brăila, domnul Cristi Rizea, iar „Nicu” ar putea fi domnul Nicu Bănicioiu.”

Ȋn ianuarie 2012, procurorii DNA au trimis dosarul în instanţă. Nimeni n-a fost curios să verifice dacă informaţiile ce reies din interceptări au sau nu acoperire în realitate. Dacă există vreo legătură între Cristian Burci, procopsit cu calitatea de martor în acest dosar, și cei despre care el conversa cu învinuitul Bunea Stancu.   
Ȋn anul 2012, când dosarul s-a plimbat între Judecătoria Sectorului 1 și Curtea de Apel București, pentru a se întoarce la DNA, „în vederea refacerii actului de sesizare a instanţei”, soţia lui Bănicioiu a încasat 64.500 RON de la  firmele lui Cristian Burci.
Iar în decembrie 2012, „Nicu” a fost numit în funcţia de ministru al Sportului și Tineretului. Şi, cum banii sunt făcuţi să circule și nimic nu e gratis pe lumea asta, el a donat, la rându-i, în 2012, către partidul care l-a făcut ministru, 27.500 RON. 

Banii de la Burci continuă să vină

Ȋn 2013, soţia lui Nicolae Bănicioiu a continuat să încaseze venituri de la firmele deţinute de Cristian Burci: 42.534 RON de la SC EXACT CERCETARE SI CONSULTANTA SRL, 21.956 RON de la SC PROXIMITY SRL și, respectiv, 13.087 RON de la SC ABOUT TO FLY SRL. Ȋn total 77.577 RON. 

Ȋn același an, Bănicioiu a donat în conturile PSD suma de 21.032 RON.
Ȋn februarie 2014, Bănicioiu a fost desemnat ministru interimar al Sănătăţii. Post în care a fost numit la 5 martie 2014, când a fost și revocat din funcţia de ministru Tineretului și Sportului.
Soţia lui, Mihaela Bănicioiu, continuă să primească bani de la firmele lui Cristian Burci. Ȋn cursul anului trecut ea a încasat 77.400 RON: 48.900 RON de la SC EXACT CERCETARE SI CONSULTANTA SRL și, respectiv, 28.500 RON de la SC PROXIMITY SRL. 

Multe dintre studiile realizate de firma la care figurează ca angajată soţia ministrului Sănătăţii au o strânsă legătură cu domeniul de activitate al acestuia. De altfel, în aprilie 2014, Bănicioiu a și participat, în calitatea sa de ministru intermar al Sănătăţii, la prezentarea rezultatelor unui studiu realizat de SC EXACT CERCETARE SI CONSULTANTA SRL. Sondajul respectiv concluziona că „SMURD-ul, Ambulanţa și serviciile medicale private sunt instituţiile medicale în care românii au cea mai mare încredere”. Studiul a fost realizat la solicitarea Institutului Aspen România, al cărui președinte este Mircea Geoană.
 
Un alt studiu, realizat de SC EXACT CERCETARE SI CONSULTANTA SRL în iunie 2014, concluziona că „78% dintre români sunt mulţumiti și foarte multumiţi de ușurinţa cu care reușesc să se programeze la medicul de familie”. „Percepția românilor despre farmacii” este titlul unui studiu realizat în iulie 2015, din care reiese că „sunt preferate lanțurile de farmacii, deoarece au prețuri mai mici”. 

SC EXACT CERCETARE SI CONSULTANTA SRL a câștigat în iunie 2014 un contract în valoare de 1.628.726,26 RON cu Autoritatea Naţională pentru Administrare și Reglementare în Comunicaţii, pentru efectuarea unor studii de piaţă. Cu toate acestea, în bilanţul financiar depus la Ministerul Finanţelor, SC EXACT CERCETARE SI CONSULTANTA SRL raportează că anul trecut a înregistrat o pierdere de 451.603 RON.

Averea familiei Bănicioiu a sporit. La începutul acestui an, cei doi au achizionat încă un apartament în București, de 126,04 mp. Dar și obiecte de artă, cu o valoare estimată la 3.000 de euro.