ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 22:29 Vicepreședintele care a obținut cele mai multe voturi la Congresul USR, Elek Levente, va fi președintele interimar al formațiunii politice. Potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres, Biroul Național va declanșa procedurile statutare după ce filiala USR sector 6 din București va lua act de demisia lui Nicușor Dan.
 

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicușor Dan, și-a anunțat demisia din partid și a explicat într-o conferință de presă motivele pentru care a luat această decizie.

„Este vorba despre trei motive: 

1. Opinia mea fermă este că cel mai rău lucru care se poate întâmpla în România acum este ca dezbaterea principală să nu fie pe cine fură și cine nu fură, ci cine apără tradițiile și cine nu le apără. Și în felul ăsta o să ajungem ca peste 20 de ani, oamenii care fură să fure în continuare spunând că apără tradițiile și ăsta e un pericol uriaș.

2. Simt o datorie pentru oamenii care ne-au votat. Tema aceasta a familiei este o temă foarte importantă pentru fiecare dintre ei, este o temă intimă care ține de identitate, de sentimentul religios. Pentru că USR-ul a fost votat și de oameni care sprijină acest referendum, câteva sute de mii, și de oameni care nu-l sprijină, convingerea mea fermă e că USR-ul trebuie să se adreseze și unora și altora. 

Peste aceste 2 motive aș fi putut să trec, în virtutea faptului că e un principiu al democrației, acela că majoritatea are întotdeauna dreptate. A fost un vot și colegii mei s-au poziționat.

Există și un al treilea motiv, care ține însă de onoare. În etapele de formare ale acestui partid, fie că USB sau apoi USR, în zecile de întâlniri pe care le-am avut cu oameni pe care am încercat să-i conving să vină, le-am promis că în partidul ăsta e loc pentru toată lumea. E loc și pentru progresiști și pentru conservatori. Și că n-o să fie nicio decizie care să fie în contradicție cu sentimentele lor intime, identitare. Și culmea este că această rețetă a funcționat.

Am avut colegi progresiști care au lucrat foarte bine cu colegi conservatori, aici în Parlament, au făcut proiecte de lege, a fost armonie. Această decizie, vine să spună, că unii dintre colegii noștri sunt colegi de mâna a doua, convingerile lor intime, importante pentru ei, vin în contradicție cu direcția partidului.

E o chestiune de onoare, o promisiune pe care nu am putut s-o țin.  Nu e nimic dramatic, e o construcție cu mulți oameni. A apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcție, nu cred că direcția este bună, dar e dreptul lor s-o facă. Sunt convins că tot ce-am promis în campanie, se va face de către USR”
 
Nicușor Dan a precizat că dacă unul dintre organele superioare ale USR își vor schimba decizia pe tema referendumului, atunci se va întoarce. De-asemenea, Dan a precizat că va căuta să rămână în politică, așteptând un partid în care să se regăsească. 
 
Întrebat dacă există o „construcție anti Nicușor Dan în cadrul USR”, fostul lider al USR a refuzat să comenteze.