Deputatul Nicușor Dan a declarat, miercuri, că, în baza noii Legi off-shore, România va câștiga cel mai puțin din exploatarea gazelor din Marea Neagră și i-a cerut președintelui Iohannis să trimită la reexaminare legea pentru a majora procentul de câștig al statului român, notează Mediafax.

„În baza noii Legi off-shore votate în Parlament, România va câștiga cel mai puțin din exploatarea gazelor din Marea Neagră, în comparație cu celelalte țări europene care au rezerve similare. De aceea, solicit președintelui Klaus Iohannis să retrimită Legea off-shore în Parlament pentru a majora procentul de câștig al statului român și pentru a avea o dezbatere serioasă, bazată pe studii comandate de stat și nu de companiile interesate în exploatarea gazelor, așa cum s-a întâmplat până acum. Conform calculelor bazate pe studiile făcute de companii, noua Lege împarte câștigurile între statul român și companii, în proporție de circa 50%-50%”, a declarat Nicușor Dan, potrivit unui comunicat de presă remis agenției Mediafax.

El a precizat că în celelalte țări europene procentul de câștig al statului este mult mai mare, în Norvegia ajunge la aproape 80 %, iar în Marea Britanie la 60%.

„Consider că și România trebuie să câștige mai mult din exploatarea gazelor din Marea Neagră și că procentul de câștig trebuie să fie în marja profitului celorlalte țări europene care au rezerve similare de gaze. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că în baza Legii votate în Parlament, pe măsură ce crește cantitatea de gaze exploatate de companii, crește și profitul acestora, în detrimentul profitului statului român. Vorbim de miliarde de euro, bani importanți pentru economia națională și pentru dezvoltarea țării, bani la care nu trebuie să renunțăm atât de ușor. De aceea e foarte important ca legea să se întoarcă în Parlament și să votăm o majorare a procentului de câștig al statului român, pe baza unor studii serioase comandate de statul român, care să arate rezervele din Marea Neagră, cheltuielile estimate cu exploatarea gazelor, cu forța de muncă”, a adăugat fostul președinte al USR, potrivit sursei citate.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews