Ursula von der Leyen a promis marți, în Parlamentul European, că va stabili obiective mai ambițioase în privința schimbărilor climatice din partea Comisiei Europene, dacă va fi votată președinte al viitorului executiv al UE.

„Provocarea noastră cea mai urgentă este să păstrăm planeta sănătoasă”, a spus Ursula von der Leyen în discursul său fața eurodeputaților, înaintea votului pe care aceștia îl vor da în cursul serii.

Ea a afirmat că, în primele 100 de zile de mandat ca președinte al executivului comunitar, va propune o legislație prin care Europa să devină „primul continent al lumii neutru din punct de vedere al emisiilor la orizontul lui 2050”.

În privința economiei, ea a promis să susțină un salariu minim garantat la nivelul întregii uniuni, precum și programe de ajutoare de șomaj, informează Reuters.

Ursula von der Leyen a mai spus că va lupta pentru egalitatea între bărbați și femei, astfel încât ambele sexe să aibă un număr egal de comisari europeni.

Ea a mai spus că fundamentele civilizației europene sunt filozofia greacă și dreptul roman și din acest motiv, e importantă respectarea statului de drept. Candidata germană își dorește implementarea unui MCV la nivel de UE în ceea ce privește respectarea statului de drept.

În ceea ce privește migrația, Ursula von der Leyen își dorește „granițe umane” pentru Uniunea Europeană. Deși spune că-și dorește reducerea migrației neregulate și combaterea traficului de ființe umane, vrea să înființeze coridoare umanitare pentru migranți.

Ea își dorește solidaritate între statele membre în ceea ce privește primirea migranților. În acest sens, nemțoaica a povestit despre cum a primit în casa ei un migrant sirian de 19 ani, acum patru ani și care, afirmă ea, este o poveste de succes astăzi.

În ceea ce privește apărarea și politica externă, Ursula a precizat că își dorește „mai multă Europă” și curaj pentru ca UE să ia decizii bazate pe majoritate la vot. 

În același discurs, Ursula von der Leyen a considerat inacceptabil faptul că giganții din domeniul tehnologic plătesc taxe foarte scăzute 'pentru că profită de sistem'.

„Când giganți tehnologici fac profituri uriașe în Europa, este un lucru bun”, pentru că Uniunea Europeană este o piață deschisă, a spus ea.

„Dar dacă ei fac aceste profituri beneficiind de pe urma sistemului nostru de educație, a lucrătorilor noștri calificați, a infrastructurii noastre și a serviciilor noastre sociale (...), nu este acceptabil faptul că ei nu plătesc aproape deloc taxe”, a punctat von der Leyen.

Referitor la Brexit, Ursula von der Leyen s-a declarat „pregătită” pentru o nouă amânare a acestuia față de data stabilită, 31 octombrie.

„Sunt pregătită pentru o nouă extindere a datei de retragere (a Marii Britanii), dacă va fi necesar mai mult timp dintr-un motiv întemeiat', a indicat ea, o declarație primită cu huiduieli de eurodeputații britanici pro-Brexit.