ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După excluderea principelui Nicolae din linia de succesiune la Coroana României, apare o ipoteză surpriză, în care autorul susţine că la mijloc se află, de fapt, lupta pentru avere, şi nu tronul.

"În urmă cu două zile, scriam, sub formă de ipoteză, că mijlocul utilizat în cazul excluderii prințului Nicolae din Casa Regală a fost prevederea din statutul acesteia conform căreia nici o căsătorie nu se poate încheia fără acordul suveranului. O constrîngere extrem de mare, mai ales pentru un tînăr modern, și care s-ar putea să-i fi pus ”capac”."

Ideea este un fezabilă, mai ales că Nicolae este un tânăr modern, iar libertinajul lui ar putea fi considerat de Regele Mihai un lucru dăunător imaginii Casei Regale.

"Informația că decizia ar fi fost luată de Consiliul Regal, din care ar face parte Mihnea Constantinescu, un diplomat intens suspectat în ultimii ani de legături cu serviciile secrete, e falsă. Consiliul Familiei Regale e compus, conform Statutului Casei Regale, din șase membri ai familiei regale, fără nici o imixtiune din exterior", afirmă Bogdan Tiberiu Iacob pe inpolitics.ro.

Cine și de ce ar putea fi interesat de folosirea unui pretext cusut, aproape cert, cu ață albă, pentru eliminarea unui membru al familiei regale.

Din capul locului, principalul suspect este considerat, potrivit teoriei jurnalistului, cuplul Duda-Margareta, iar cea mai plauzibilă explicație ține nu de tronul României, ci de averea fostului suveran.

Să vedem care era principalul factor de risc pentru cuplul în cauză și de ce:

"O împărțire care nu va fi, în niciun caz, în părți egale”, spune Tiberiu Iacob. 

 Iată ce apare în noul Statut al Casei Regale, pe această temă:
 
”Art.3: In acest moment, Palatul Elisabeta este resedinta oficiala a Regelui si Familiei, pe durata vietii sale. Deciziile legate de resedintele regale pot fi revocate sau schimbate de Seful Familiei in orice moment. Cu toate acestea, Castelul Savarsin este proprietatea privata a Sefului Familiei, iar Castelul Pelişor va fi pentru totdeauna Scaunul Dinastiei Regale”.

"O situație similară s-ar putea regăsi, în testamentul Regelui, și în ceea ce privește alte bunuri, care ar putea fi scoase, cum spuneam, din masa succesorală și păstrate strict pentru deținătorii statutului de șefi ai Casei Regale”, se mai arată în articol. 

"Pentru cuplul Duda & Margareta, banii chiar contează”, subliniază Tiberiu Iacob.

"Una peste alta, devine clar că eliminarea prințului Nicolae de la succesiune aproape bate în cuie rămînerea cuplului Margareta & Duda la butoanele celei mai groase felii din averea Regelui, obținută deja sau pe cale de retrocedare. O avere cifrată la multe zeci de milioane de euro, deși numai Peleșul e estimat de unii specialiști la cca.140 de milioane de euro.

Desigur, un testament părtinitor al fostului suveran poate fi, teoretic, atacat în justiție de moștenitorii neîndreptățiți. Caz în care ultimul cuvînt ar aparține justiției de la noi.
O justiție independentă, aflată deasupra oricărei suspiciuni de conexiuni cu serviciile secrete. Cu acele servicii secrete care par să-și fi plasat deja, de mult, reprezentanți dubioși în preajma fostului suveran”, conchide jurnalistul.