ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe peluza Casei Albe, Donald Trump, în conferința de presă ce a urmat întâlnirii cu Iohannis a spus, printre altele: "Cerem Qatarului să oprească finanțarea terorismului."

Între timp, Parlamentul turc a ratificat miercuri două acorduri care permit desfășurarea de trupe în Qatar și antrenarea forțelor de jandarmerie din emirat. Asta înseamnă că Turcia este în conflict latent cu SUA în Golf. Dar Turcia este stat membru al NATO și are o bază aeriană care adăpostește armament nuclear, la Incirlik. 
Este baza care a fost blocată de Erdogan în timpul loviturii de stat militare de anul trecut. Comandantul de la Incirlik a fost arestat și acuzat de implicare în puci, fapt care, dacă ar fi adevarat, ar însemna că puciul a avut "binecuvântarea" SUA. S-a speculat asupra faptului ca viața lui Erdogan ar fi fost salvata de informațiile date de serviciile secrete ale armatei ruse, ce ar fi interceptat mesaje din baza de la Incirlik. 

"Rusia a reintrat în Turcia după sprijinul acordat de serviciile de informații ale armatei ruse, dislocate în Siria, în evitarea loviturii de stat și a eliminării președintelui Recep Tayyip Erdogan. Echipamentele de EW (război electronic) instalate la baza militară rusă de la Latakia au interceptat convorbirile militare turce înaintea loviturii de stat militare și au comunicat la Moscova acest fapt." a comentat anul trecut în presă gen. Alexandru Grumaz, care a fost printre altele director în STS patru ani.

De altfel, modul în care Erdogan a virat imediat spre închiderea Marii Negre și a Bosforului, în parteneriat cu Rusia, a schimbat rapid centrul de greutate al zonei. Intrarea de curând a Muntenegrului in NATO a fost o măsură de a suplini cât de cât "alunecarea" Turciei, care este însă una extrem greu de acoperit.
Întrebarea este dacă SUA va muta arsenalul nuclear de acolo și unde îl vor duce.
Evident ca ne gândim cu toții la Deveselu.

De altfel, speculații deja au existat: situl Euractiv a anunțat încă din august, anul trecut, faptul ca 20 de rachete nucleare au fost mutate la Deveselu.
Erdogan a fost în vizită la Casa Albă acum nici o lună. 

Graba de a-l chema pe Johannis la Washington si de a-l confirma ca "om de bază" al flancului estic al NATO face parte din acest joc militar cu o componenta geostrategică enormă?

Faptul că în timp ce Johannis era prezent in SUA, Dragnea avea o întâlnire cu analistul militar George Friedman, fondatorul Institutului Stratfor, poate să dea un indiciu. „Discuțiile cu geostrategul George Friedman au adus în prim plan poziția României în spațiul euro-atlantic și parteneriatul strategic cu SUA”, a afirmat Dragnea.

Ceva se întâmplă. Ce anume, vom afla în curând.