ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ați văzut pe undeva știrea asta? A fost cel mai probabil gândită pentru a fi preluată, dată ca link pe facebook, comentată de postaci indignați, etc. Din nefericire pentru "creierul" din spatele său, era totuși prea gogonată. Despre ce e vorba? O anume Mirela Prodan, scrie în "ilustra" publicație online europaliberadesnagov.com (la așa nume, nimeni nu și-a pus problema să facă trafic), de fapt un blog, cum a aflat ea că în Snagov, la o adunare electorală a PSD, s-a dat mită 50 de lei pentru participare.
 
Acum, de ce ar fi luat oamenii aia mită doar pentru participare și nu, ceva mai târziu, pentru vot, nu îmi e foarte clar. Mirela Prodan spune că știe ea câțiva care au primit banii, dar nu da nume, și că va depune o plângere penală, printre altii, pe numele lui Dragnea (șeful partidului) și Gabrielei Firea (candidată de la București n-are nicio legătură cu Snagovul care e comună în afară Bucureștiului). Ei bine, cotidianul.ro descoperă articolașul asta de câteva propoziții de pe blogul obscur al alegătoarei din Snagov, și poc cu el în online că publicația lui Nistorescu are trafic mai bun, sub titlul "Firea, Dragnea și primarul din Snagov, cercetați pentru mită electorală”. Cu Firea scoasă bineînțeles în evidență. Acum, câți dintre cititorii vizați de informația respectivă or face distincția că între plângerea penală și cercetarea propriu-zisă e o oarecare distanță? Poate nu se susține plângerea. M-ar interesa să aflu și cât o fi costat "știrea" respectivă?

Schema merită reținută pentru că o vom regăsi sub diferite forme și pretexte și la case mai mari, când e nevoie de impunerea unei anumite percepții iar cei care lansează informația nu pot apela direct la publicații importante din diferite motive (nu există mai multe surse credibile care să confirme informațiile din text, s-a folosit o traducere mai veche dintr-o publicație din străinătate, e vorba pur și simplu de o invenție, etc). Pe scurt, un site relativ credibil lansează o bombă aparentă de presă folosind o preluare de un blog sau site mai obscur fără să o mai treacă prin filtrul unei verificări suplimentare.
 
În acest fel site-ul mare nu are nicio problema-doar au citat un autor extern-iar o parte din publicul său poate lua informația ca și cum ar fi fost produsă de publicația mai credibilă. Știrea va fi folosită apoi masiv pentru linkuri pe Facebook-evident, se dă link din sursa credibilă-acolo unde multă lume ia de-a gata orice informație care este servită în rețeaua de prieteni fără să mai facă cercetări suplimentare (cine mai are vreme de investigații când e atât de amuzant să postezi poze și să comentezi pe marginea pozelor altora?).