ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preferat de Sorin Ovidiu Vântu ca guvernator al Deltei, fapt ce l-a făcut să investească 1 milion de euro în influențarea deciziei privind numirea acestuia, Liviu Mihaiu a participat ca ONG-ist la consultările cu societatea civilă după demisia Guvernului Ponta iar cu două zile înainte de Colectiv, într-un interviu, afirma că singurul om public ce nu l-a dezamăgit e Dacian Cioloș. 

Descoperirea o face Ion Spânu într-un articol din Cotidianul, ce leagă prezența lui Mihaiu în calitate de reprentant al ONG-ului Salvați Dunărea și Delta (!)la consultările de la Cotroceni ce au precedat numirea lui Dacian Cioloș ca Premier, de interviul dat anterior de acesta pentru Evenimentul Zilei (realizat de Robert Turcescu, autoasumat colaborator al serviciilor), interviu în care Liviu Mihaiu afirma că Dacian Cioloș este singurul "om public” care nu l-a dezamăgit.

„Ce am descoperit, însă, chiar în aceste zile? Că numai cu 2 zile înainte de tragedia de la „Colectiv”, într-un interviu realizat de Robert Turcescu pentru „Evenimentul zilei”, Liviu Mihaiu a fost întrebat la final: „Spune-mi un om public pe care-l cunoști și care nu te-a dezamăgit niciodată!”. Răspunsul lui Liviu Mihaiu a fost năucitor: „Dacian Cioloș”!”. Nu este singura referire la Cioloș în interviu după cum remarcă Ion Spânu, acesta îl mai pomenește încă o dată în contextul unei discutii mai largi despre clasa politică. „(..) nu există om politic important în România care să nu fi avut legătură cu PCR sau cu Securitatea. Poate cu excepția lui Dacian Cioloș, un om excepțional pe care România trebuie să-l folosească pentru agricultură să așa cum Polonia l-a avut pe Balzerowicz pentru economia Poloniei”.

Articolul din Cotidianul reface cronologia evenimentelor post-Colectiv (incendiul avea loc în 30 octombrie): în 4 noiembrie Ponta și-a dat demisia, pe 5 noiembrie fostul angajat al serviciilor speciale bulgaresti, Giorgi Botev, scria pe "EurActive” că Dacian Cioloș va fi noul Premier din România, pe 6 noiembrie Liviu Mihaiu a fost chemat la Cotroceni pentru consultari iar pe 10 noiembrie Cioloș este numit Premier de Iohannis. 

„Oricît am vrea să credem în coincidențe, gîndul cel rău nu poate fi evitat: era totul știut dinainte? Ce voia președintele Iohannis să spună prin „trebuia să moară oameni pentru că Victor Ponta să-și dea demisia”? De unde știa bulgarul cu 5 zile înainte că Dacian Cioloș va fi nominalizat? Cum naiba, tocmai Liviu Mihaiu este chemat la consultările de la Cotroceni pentru desemnarea prim-ministrului? Acum, același Liviu Mihaiu este personajul în jurul căruia se învîrtește și scandalul în urma căruia viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reținut și arestat la domiciliu!” se arată în articolul menționat. 
 
Liviu Mihaiu, susținător al candidatului Nicușor Dan în cursa pentru primăria Capitalei, n-a fost deocamdată convocat de DNA în ancheta ce îl privește pe viceguvernatorul BNR, Bodan Olteanu, ca și cum procurorii ar avea certitudinea că acesta n-avea cunoștiință de discuțiile dintre mituit și mituitor.