ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii care stabilește instituirea zilei de 21 martie - Ziua Olteniei, anunță Administrația Prezidențială.

Deputații au adoptat proiectul de lege privind instituirea zilei de 21 martie - Ziua Olteniei, inițiatorii susținând că regiunea este locul de plecare al primei revoluții moderne, Revoluția lui Tudor Vladimirescu și se cuvine marcarea momentului în care Tudor Vladimirescu intră în București.

„Se instituie ziua de 21 martie - Ziua Olteniei (...) Sărbătorirea anuală a Zilei Olteniei va fi marcată de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și in străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultual-artistic și științific", potrivit proiectului de lege.

Autoritățile administrației publice centrale și locale vor sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea programelor și manifestărilor specifice în limita fondurilor disponible, potrivit proiectului de lege.

 De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, se arată în proiectul de lege.

Inițiatorii susțin că Oltenia reprezintă locul de plecare al primei revoluții moderne, Revoluția lui Tudor Vladimirescu și se cuvine să fie marcat momentul în care Tudor Vladimirescu intră în București .

„1821 reprezintă un moment important de cotitură în istoria României. Oltenia reprezintă locul de plecare al primei revoluții moderne, Revoluția lui Tudor Vladimirescu. (...) Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intră în București ținând în mână o pâine mare, semn al păcii și al belșugului. Așadar, se cuvine să marcăm ziua de 21 martie, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în București și coboară Podul Calicilor, ca fiind ziua Olteniei", susțin inițiatorii, în expunerea de motive a actului normativ.