ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raportul de activitate al SRI pe anul 2014 a scos la iveală faptul că România a devenit un stat poliţienesc ce se îndepărtează de standardele democratice, iar primul exemplu este dat de faptul că în România, cu o populaţie de 16 ori mai mică că Statele Unite, SRI ascultă pe "securitate naţională" de două ori mai multe telefoane decât FBI.

Concret, în 2014, SRI a făcut 2.469 de interceptări pe securitate naţională la o populaţie de 20 de milioane de locuitori (luăm în calcul că unii sunt plecaţi la lucru în străinătate), în timp ce FBI a făcut 1.416 interceptări pe o lege similară la o populaţie de 319 milioane.

Acest raport de activitate al SRI ar fi trebuit deja să stârnească dezbateri publice aprinse în presă şi audieri în comisiile parlamentare de specialitate, însă până în prezent nu s-a întâmplat nimic, potrivit coalitiaromanilor.org.

Datele furnizate de rapoartele SRI arată că în ultimii 10 ani totalul interceptărilor făcute de SRI a crescut cu 700%. Aici includem atât interceptările pe securitate naţională, cât şi cele cerute de DNA, parchete şi alte instituţii, astfel că de de la 6.370 de interceptări, în 2005, s-a ajuns, în 2014, la 44.759 de interceptări.

Creşterea cu 700% a interceptărilor pe o perioadă de 10 ani ar trebui dacă nu să îngrijoreze, cel puţin să preocupe atât societatea civilă, cât şi presa din România. Vorbim, totuşi, despre o societate care a fost ţinută captivă timp de 45 de ani de un sistem opresiv ce s-a folosit din plin de tehnică "ochiul şi timpanul".

În analiza datelor ne-a atras atenţia şi numărul de interceptări făcute de SRI pe "securitate naţională". Aceste interceptări sunt făcute în baza Legii 51/1991 şi au ca obiect infracţiuni ce intră în categoria spionaj, trădare, ameninţări teroriste (a se veda art. 3 din lege).

Pe perioada 2005-2013 numărul interceptărilor pe "securitate naţională" făcut de SRI a crescut cu 265%.

Pentru a înţelege evoluţia acestor interceptări pe "securitate naţională" făcute de SRI e binevenită o comparaţie cu numărul de interceptări similare făcute de FBI în SUA.

O simplă comparaţie a numerelor arată ca SRI interceptează de două ori mai mult decât FBI, în contextual în care România nu este nici pe departe expusă la risc de spionaj şi atac terorist. Dacă la aceste numere adaugi faptul că România are o populaţia de 16 ori mai mică decât SUA, este lesne să ne întrebăm cine sunt cei interceptaţi de SRI pe "securitate naţională" în contextul în care, matematic, nu pot fi mai mulţi spioni şi potenţiali terorişti în România ca în SUA.