ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul a respins, miercuri, Ordonanța Guvernului prin care salariile înalților demnitari se măreau. 

Proiectul a fost respins de senatori cu  cu 90 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" și șase abțineri.

Ordonanța a fost aprobată în iulie, în ultima zi a interimatului asigurat de Gabriel Oprea, în timp ce premierul Victor Ponta era internat în Turcia. Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaților fiind forul decizional. 

Ordonanța prevedea ca indemnizațiile lunare ale președintelui, prim-ministrului, președinților Parlamentului, șefilor de servicii de informații să fie majorate, iar cele mai mari salarii le vor avea președintele țării, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, prim-ministrul și președinții celor două Camere ale Parlamentului.

Guvernul stabilea ca această creștere să fie aplicată și miniștrilor, vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Senatului și Camerei Deputaților, Avocatului Poporului, președintelui Consiliului Legislativ și celui al Curții de Conturi, șefului SGG și celui al Cancelariei premierului.

Astfel, conform ordonanței, indemnizațiile lunare ale președintelui țării, prim-ministrului și președinților celor două Camere parlamentare au fost majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net), iar salarizarea vicepremierului era fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net).

În baza ordonanței, miniștrii și alte categorii de demnitari, inclusiv șefii serviciilor de informații, primeau o indemnizație lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluși și consilierii prezidențiali, care au rang de ministru.

Aceeași indemnizație brută de 19.055 lei trebuia acordată și miniștrilor-delegați, vicepreședinților, secretarilor și chestorilor din Senat și Camera Deputaților, secretarului general al Guvernului, șefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, președintelui Consiliului Legislativ, președintelui Curții de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP și STS