ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


O declarație de martor a unui colonel în rezervă CIE-SIE constituie primul act oficial de autodeconspirare a unui ofițer operativ din cadrul SIE, cu activitate intensă pe spațiul țărilor ex-sovietice. Doina Moinescu, fost șef de serviciu, descrie modul în care se desfășoară operațiunile SIE și ordinea ierarhică în cadrul serviciului, la data respectivă.

Iată textul trimis de Ovidiu Ohanesian pe adresa redacției:

Un document inedit dovedește că articolele apărute în presă de-a lungul vremii au declanșat anchete interne în cadrul spionajului extern românesc, ducând chiar la autodeconspirarea unor ofițeri acoperiți din cadrul Serviciului de Informații Externe.

Declarația de martor a colonelului în rezervă CIE-SIE Doina Moinescu, fost șef de serviciu, extrasă din dosarul 4855/2/2006 ( Ionel Dragomir vs. SIE), este primul act oficial de autodeconspirare a unui ofițer operativ din cadrul Serviciului de Informații Externe cu activitate intensă pe spațiul țărilor ex-sovietice. Moinescu descrie modul în care se desfășoară operațiunile SIE și ordinea ierarhică în cadrul serviciului la acea dată, dând în vileag cu acestă ocazie și statutul unui important secretar de stat, Dan Chiriac, fost spion pe spațiul SUA. Aceiași Doina Moinescu apare la sfârșitul anului 2003 și în documentele Registrului de stat al întreprinderilor și organizațiilor din Republica Moldova, ca administrator al reprezentanței din Moldova a „Asociației Centrul Românesc de Afaceri”.

Curtea de Apel București,

Secția Contencios Administrativ și Fiscal

Dosar nr. 4855/2/2006

 Ședința publică / nepublică din data de 16.01.2008

 DECLARAȚIE DE MARTOR

Cât timp a lucrat în unitatea noastră reclamantul s-a aflat în subordinea mea eu coordonându-i direct activitatea. Din anul 2004 a lucrat în afara unității pentru sarcinile pe care le primea luînd legătura cu mine și îmi comunica rapoartele și informațiile obținute pe suport magnetic, fiind obținută în prealabil aprobarea conducerii pentru această metodă de lucru. Informațiile primite de la reclamant erau procesate doar de mine, iar eu trimeteam materialele mai departe pe filieră.

Reclamantul a lucrat în afara unității pe un calendar care nu aparținea serviciului și avea îndatorirea de a-și proteja munca, obligații care presupuneau să nu lucreze cu Internetul și să nu aibă acces nimeni altcineva la calculator pe parola reclamantului. Precizez că obligația de a nu lucra cu Internetul la care am făcut referire, viza faptul să nu fie conectat la Internet în momentul în care procesa informațiile. Arăt că în măsura în care i s-ar fi pus la dispoziție un laptop pt. serviciu pt. lucru în afara serviciului, reclamantul ar fi avut acces doar la anumite specialități ale acestuia, repectiv redactare documente, fiind blocat accesul la alte opțiuni. Arăt că în legătură cu cel de-al doilea material sau al treilea publicat în România liberă” în primăvara 2005 vizând prezența în România a unor firme străine arăt că acesta cuprindea informația la care recl. nu a avut și nu avea cum să aibă acces. Arăt că la momentul respectiv s-a pus problema acestei scurgeri de informații și întreg serviciul a fost supus unei anchete interne.

Reclamantul mi-a solicitat în perioada în care se afla în custodia Direcției de Protecție să fie scos la raport solicitare căreia i-am dat curs însă dl Dan Chiriac - Secretar de Stat mi-a spus că nu poate să-l primească. Aspectele în legătură cu care recl. solicita scoaterea la raport vizau modul în care decurgea ancheta sa disciplinară precum și alte informații de care nu am cunoștință Știu că este obligatorie primirea la raport a celor care solicită și personal nu am cunoștință să mai fi existat un astfel de refuz.” 

Generosul spațiu slav și ghimpele Conțiu

Surse din cadrul Serviciului de Informații Externe afirmă că Doina Moinescu făcea parte din garda veche a Securității externe, fiind o apropiată a generalilor CIE/SIE Dan Dumitru, Adrian Isac și Mircea Haș. A fost căsătorită cu Mircea Lazăr, fost ofițer de contrainformații la detașamentele de pompieri. Aceleași surse spun că Moinescu a avut mari probleme cu soțul său, în anul 1997, când ar fi divorțat, apoi cu fata sa (scandaluri legate de Grecia, Japonia și Canada). Colonel (r) Doina Moinescu a fost șefă al unui important serviciu de analiză din cadrul SIE până la începutul anului 2008, când a fost trecută în rezervă. Cât a coordonat activitatea agenților SIE pe spațiul Republicii Moldova, Moinescu a beneficiat de protecție politică și a avut în coordonare numeroși ofițeri sub acoperire, informatori, jurnaliști acoperiți și cadre asociate ce activau pe spațiul țărilor ex-sovietice.

Cel mai cunoscut dintre aceștia este faimosul „dezertor” Mihai Conțiu. Ofițerii spun că acesta și-ar fi început activitatea în Republica Moldova prin 1998, când era un simplu informator SIE, fiind promovat ulterior la statutul de „cadru asociat”. Se spune că acesta ar fi refuzat să mai îndeplinească misiunea de cărăuș de bani negri, produși din vânzarea de „cetățenii” și vize Schengen, între Republica Moldova și Ungaria. Când ofițerii de linie din ambasada României de la Chișinău Nic Negescu și Dan Dungaciu l-au deconspirat pe Conțiu, șefii unor direcții din SIE, Adrian Isac, Dan Dumitru și Mircea Haș (cei care l-au promovat), i-au sărit în ajutor. Se pare că prin „relațiile” sale vechi de pe spațiul sovietic, Doina Moinescu ar fi intervenit pentru Conțiu. Fostul „cadru asociat” neagă că ar fi fost ajutat de cei de mai sus. Prin intermediul Ambasadei Române de la Chișinău, Doina Moinescu (consilier economic în anul 2001) i-a cultivat intens și pe Marius Stoian, Francesco Gerardi, Victor Nichituș și Cristian Pohrib. Activitatea intelectuală a Doinei poate fi studiată în arhivele Institutului de Politici Publice, alături de nume sonore din generosul spațiu slav.

Dosarul Patriarhul”

 Întoarsă de la post din Ambasada României în Republica Moldova, Doina Moinescu a făcut un raport detaliat despre relațiile dintre generalul GRU Anatolie Andreevici Coman, conspirat  „Patriarhul” și prim-adjunctul SIE, generalul Silviu Predoiu (conspirat „Pumnea”). Sursele noastre spun că Doina a fost cât p-aci să zboare din SIE, dacă nu interveneau pentru ea doi oameni politici ai fostului PDL. Imediat ce a fost scoasă în rezervă, Doina Moinescu a fost retrimisă în Republica Moldova.

Beneficiind de poziția sa în contraspionajul extern, Doina Moinescu a fost promovată în cercurile masonice moldovenești de Dan Dumitru, vechi cadru conspirat al Securității în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Anatolie Coman, cel care în 2003 a ajutat-o să găsească un sediu asociației Centrul Românesc de Afaceri”, unitate SIE conspirată,  a primit ceea ce i se cuvenea. Alături de fantoma Dan Dumitru, Doina este co-autoarea dosarului „Patriarhul”, care se referă la activitatea generalului GRU Anatolie Andreevici Coman, mare mason moldovean.

 Eduard Ovidiu Ohanesian

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews