ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, 29 octombrie 2016, la Tromsø, a slujit Sfânta Liturghie, împărtășind copiii și părinții din parohia locală, în frunte cu familia Nan.

Duminică, 30 octombrie 2016, episcopul ortodox român al Europei de Nord s-a aflat la Bergen, unde a slujit Sfânta Liturghie în mijlocul românilor din îndepărtata „Poartă a Fiordurilor”. La slujbă au fost înălțate rugăciuni și pentru victimele incendiului de la Colectiv, pentru cei decedați săvârșindu-se slujba parastasului, fiind pomenit și Arhiepiscopul Justinian al Maramureșului și Sătmarului, trecut astăzi la cele veșnice. De altfel, în Bergen a fost tratat Marius Frățoaica, unul dintre supraviețuitorii incendiului, care, pe timpul refacerii, a fost vizitat la spital, spre mângâiere și întărire, de părintele episcop și de preotul paroh. Totodată, tânărul rănit și familia sa au fost sprijiniți printr-o colectă organizată în parohiile românești din Norvegia, anunță biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

În cuvântul de învățătură pe care Preasfințitul Macarie l-a ținut în cadrul slujbelor din Norvegia, acesta a subliniat, făcând trimitere și la cazul recent al familiei Nan, dar și la provocările din România și întreaga lume, la rolul esențial al familiei pentru supraviețuirea spirituală și istorică a neamului românesc. „Neamul românesc - a spus la Bergen ierarhul - a avut doar două instituții care au rezistat, nedărâmate, de-a lungul timpului: familia și Biserica. Instituțiile statului au fost, deseori, avariate grav, instituțiile de apărare la fel, cele economice și culturale au depins de vicisitudinile istoriei. Suntem, până astăzi, români și ortodocși pentru că, în lipsa oricărui alt sprijin, am supraviețuit în familiile noastre și prin credința noastră. Acest lucru îl conștientizăm mai acut, aici în diaspora, în mijlocul străinilor, unde nu ne putem păstra identitatea decât prin familie și prin Biserică. Vedem, însă, că tocmai aceste două piloane de rezistență sunt puse în primejdie. Familia și Biserica au nevoie una de cealaltă pentru a ține piept acestui tăvălug. Familia fără Biserică se pierde, își diluează substanța și cade pradă tentațiilor și ingineriilor sociale de tot felul. Biserica fără familie înseamnă, de fapt, o Biserică neimplicată social, fără rădăcini în popor. Neamul se salvează, așadar, prin familie, iar familia se salvează în și prin Biserică” a precizat chiriarhul din Scandinavia.

Pe durata vizitei pastorale în Norvegia, Părintele Episcop Macarie a vizitat mai multe familii la domiciliu și bolnavi internați în spitalele din Norvegia, iar duminică, 30 octombrie, a botezat un copilaș într-o tânără familie de români din Bergen. Copiii și adulții au primit mai multe daruri din partea ierarhului lor.