ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE Președintele PSD a declarat că nu susține ca desfășurarea acestui referendum să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul României, pe 11 decembrie.

„PSD nu susține organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul României. Știu că a fost inițiativa unui coleg. PSD nu susține această inițiativă din mai multe motive. Dezbaterea în sine este una foarte profundă și subiectul este foarte profund și nu vreau ca dezbaterea și discuțiile despre tema acelui referendum să fie amestecate cu campania electorală. De asemenea, 11 decembrie este o zi extrem de importantă pentru viitorul României și cred că românii ar trebui să aibă posibilitatea să discearnă (...) ce trebuie să facă fiecare partid. Amestecarea acestor două teme de dezbatere nu face bine. Poporul, românii, trebuie să decidă prin referendum, dar nu organizat odată cu alegerile", a spus Dragnea, vineri, într-o conferință de presă.
 

Senatorii PSD Ovidiu Donțu și Titus Colățean au depus la Senat un proiect de lege pentru organizarea și desfășurarea referendumului național privind revizuirea Constituției, care prevede că cetățenii României sunt chemați să își exprime voința, prin vot, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, iar cheltuielile pentru organizarea referendumului se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016, cerându-se procedură de urgență pentru adoptarea legii în Parlament, anunță News.ro.


 Proiectul de lege depus joi la Senat de cei doi senatori PSD are trei articole. Potrivit articolului 1, cetățenii României sunt chemați să își exprime voința prin vot, în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, prevăzută la articolul 151 din Constituție.

Data referendumului național se aduce la cunoștință publică de către Guvern, în cel mult trei zile de la intrarea în vigoare a legii, prin Monitorul Oficial și prin presă, radio și televiziune.

Articolul 2 al propunerii legislative prevede că persoanele care au dreptul să participe la referendumul național privind revizuirea Constituției, modul de desfășurare a campaniei pentru referendum, organizarea și desfășurarea lui, organizarea și atribuțiile birourilor electorale, faptele care constituie contravenții și infracțiuni precum și modul de constatare și sancționare a acestora sunt stabilite la articolele 4, 7 precum și capitolele IV, V și VI din Legea 3/2000.

Rezultatul referendumului se stabilește în conformitate cu prevederile articolului 5 și articolului 7  din legea 3/2000.

Inițiatorii propun ca proiectul de lege să fie adoptat în procedură de urgență.

Inițiativa cetățenească, care vizează modificarea articolului 48, alin. 1 din Constituție („Familia"), stipulează că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor". Actualul text al Constituției se referă la căsătoria dintre soți.

 Comisia juridică din Senat a adoptat, marți, cu unanimitate de voturi, un raport de admitere a inițiativei cetățenești privind modificarea Constituției, în sensul redefinirii familiei ca uniune dintre un bărbat și o femeie, modificarea legii fundamentale urmând a se face printr-un referendum național.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că votul pentru modificarea Constituției în privința definirii familiei, inițiativă care a primit raportul Comisiei juridice din Senat, nu ar trebui dat în aceeași zi cu alegerile parlamentare, ci ar trebui să fie organizat un referendum separat.

Inițiativa cetățenească este semnată de peste 3 milioane de persoane.

Inițiativa pentru revizuirea Constituției
aparține Coaliției pentru Familie, un grup informal care reunește zeci de ONG-uri din toată țara. Coaliția pentru Familie este activă de câțiva ani în dezbaterile societății civile din țara noastră, fiind prezentă cu un punct de vedere și la consultările constituționale din Parlament, de acum doi ani.  

Alegerile parlamentare vor avea loc în 11 decembrie.