Creșterea euro pare a nu fi determinată de cauze naturale și Banca Națională a României ar trebui să asigure stabilitatea cursului de schimb, afirma Partidul Social-Democrat luni într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Dacă nu există cauze naturale, atunci creșterea euro nu poate fi decât artificială. Dacă investițiile străine au crescut și au adus mai mulți euro în țară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulți euro în România, dacă au plecat mai puțini români din țară și au scos mai puțini euro, dacă importurile nu au crescut și nu a fost nevoie de mai multă valută, dacă în jurul României euro scade, atunci creșterea euro este artificială. Ce face B.N.R., care are obligația să supravegheze sistemul bancar și să asigure stabilitatea cursului de schimb?", se întreabă retoric social-democrații în textul laudativ la adresa guvernării, ilustrat însă de o fotografie conținând mesajul „inteligența artificială lovește în cursul leu-euro”.

Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor Publice a emis un comunicat în care atrăgea atenția că „ Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul B.N.R., nu Guvernul României. (...) De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca B.N.R. să-și respecte toate obligațiile legale. Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”.

Vineri, 25 ianuarie 2019, B.N.R. a răspuns printr-o declarație de presă a purtătorului său de cuvânt, postată pe pagina web a instituției: „Banca Națională a României este implicată permanent, cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni și internaționali. În acest context, BNR își dorește, ca și până acum, "o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale și monetare în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri". O asemenea colaborare presupune însă o consultare prealabilă a B.N.R. atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării”.

Cursul de schimb leu-euro a atins vineri un nou maxim istoric, de 4,7648 lei pentru un euro, iar luni a scăzut la 4,7628 lei, pentru prima dată după 8 zile de creștere consecutivă.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews