ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PSD vrea ca moțiunea de cenzură să fie citită în plenul reunit al Parlamentului duminică, urmând să fie convocat un plen reunit al celor două Camere, a anunțat senatorul PSD Mihai Fifor.

„O să convocăm colegii parlamentari pentru duminică și duminică, începând cu ora 16.30, în plenul Parlamentului, se va citi moțiunea de cenzură. Asta înseamnă că programul pentru ziua de duminică va fi următorul: începând cu ora 15.00, vor avea loc ședințele de grup ale grupurilor parlamentare social-democrate și ALDE. De la 16.00 va avea loc ședința Birourilor Permanente reunite, iar de la 16.30 ședința de plen reunit, în care va fi citită moțiunea de cenzură", a anunțat Mihai Fifor, la sediul PSD.

El a spus că PSD nu mai poate aștepta și „asista impasibil" la acțiunile lui Sorin Grindeanu și Victor Ponta.

„Este normal ca Parlamentul României să reacționeze și să putem să repunem în ordinea normală a lucrurilor ceea ce se întâmplă. (...) În termenul cel mai scurt România să redevină o țară în care se guvernează legitim", a adăugat el.

Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD și ALDE au împreună 247 de parlamentari, nefiind astfel nevoie de susținere din partea altor grupuri.

Potrivit Constituției, retragerea încrederii acordate Guvernului se face prin adoptarea unei moțiuni de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. În acest caz, va fi nevoie de 116 semnători, din totalul celor 464 de parlamentari.

Pentru adoptarea moțiunii de cenzură, va fi nevoie de 233 de voturi. Este, însă, posibil ca numărul exact să scadă la 232, având în vedere că liberalul Eugen Nicolăescu a demisionat din Parlament pentru a deveni viceguvernator BNR. Cvorumul va depinde astfel de depunerea jurământului de către următorul candidat PNL de pe listele parlamentare.

În acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minoritățile au 17, iar alți 3 parlamentari sunt neafiliați. PSD și ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul.

După depunerea moțiunii de cenzură, ea trebuie citită în plenul comun al Parlamentului în cel mult 5 zile, iar dezbaterea și votul trebuie să aibă loc cel târziu la trei zile după aceea.