ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vestea lansată de Klaus Iohannis, cum că Papa Francisc va vizita România, a făcut făcut senzație în rândul opiniei publice. Cu toate acestea, sunt numeroase indicii care sugerează că președintele s-a grăbit cu anunțul sau, mai degrabă, a dorit să puncteze la capitolul imagine.

Astfel, primul indiciu ar fi că în comunicatul Vaticanului legat de vizita lui Iohannis nici măcar nu se menționează invitația pe care i-ar fi făcut-o șeful statului român, darămite un eventual accept al Papei.

 

Mai mult, în comunicatul Președinției se afirmă că Iohannis a discutat cu PF Daniel la telefon, care și-ar fi dat acceptul în acest sens.

O analiză a siteului orthonews.ro, specializat în chestiuni religioase, arată că este imposibil ca Patriarhul Daniel să-și fi dat acceptul pentru venirea Suveranului Pontif.

"Patriarhul nu e ”șeful” Bisericii Ortodoxe Române, cea mai înaltă autoritate a acestei instituții fiind Sfântul Sinod. Prin urmare, pentru a putea spune dacă BOR se raliază sau nu la demersul președintelui, Patriarhul Daniel trebuia să supună chestiunea spre dezbatere, în cadrul unei ședințe sinodale. Iar această ședință încă nu a avut loc, ierarhii români urmând să se reunească abia în această vară.

Fiind vorba de o dezbatere, trebuie să luăm în calcul și posibilitatea ca ierarhii să aibă altă părere, trebuie să ne gândim că ar putea considera inoportună o astfel de vizită. De exemplu, Papa Ioan Paul al II-lea ar fi vrut să meargă, în 1999, în Transilvania sau Moldova. Pontiful a vizitat atunci doar Bucureștiul din cauza reticențelor ierarhilor și credincioșilor din acele zone.

Dar, și dacă episcopii ar agrea ideea, tot ar trebui să o voteze și să afirme asta sub semnătură, nu la telefon. Evident, o invitație oficială poate fi semnată doar de Patriarh și de secretarul Sfântului Sinod, însă ea ar fi adresată în numele întregului Sinod ai cărui membri trebuie mai întâi să se pronunțe", se arată pe siteul orthonews.ro.
 
Siteul citează o sursă din interiorul Vaticanului, care ar fi dezvăluit ce i-a spus, de fapt, Papa Francisc, lui Iohannis. Acesta a mulțumit pentru invitație, dar i-a transmis elegant lui Iohannis că are alte priorități. 

"O sursă autorizată de la Vatican (care dorește, momentan, să rămână anonimă) ne-a declarat că, în timpul întrevederii, Suveranul Pontif a mulțumit pentru invitație, observând că ”România este o țară mare, care nu are în prezent probleme majore”. În același context se pare că au fost menționate, pentru contrast, Albania și Bosnia. Altfel spus, a acceptat eventual formal, din politețe, invitația, așa cum procedează probabil cu toate invitațiile, dar a lăsat să se înțeleagă și ce anume are notat în agendă", scrie orthonews.ro.

 

Cu alte cuvinte, notează sursa citată, Papa nu s-ar fi angajat acum, în 2015, să viziteze România în 2018, mai ales că între timp sunt probleme în țări catolice, pe care Papa trebuie să le rezolve.