ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia a decis staționarea bombardierelor atomice Tupolev Tu-22M3 în Crimeea ca reacție la instalarea de către SUA a sistemului balistic în România, afirmă parlamentarul Viktor Bondarev, președintele Comisiei pentru Apărare și Securitate din Consiliul Federației, Camera superioară a Parlamentului rus

„Instalarea sistemului balistic american în România a fost o provocare majoră, iar, în replică, Ministerul rus aol Apărării a luat decizia de a staționa bombardiere Tupolev Tu-22M23 în Baza aeriană Gvardeiskoie. Această schimbare a modificat drastic echilibrul forțelor în regiune", a declarat Bondarev, citat de agențiile de presă Tass și Reuters.

Viktor Bondarev a argumentat că atunci când Crimeea era parte a Ucrainei exista riscul blocării circulației Flotei militare ruse din Marea Neagră. Rusia plătea anual Ucrainei circa 100 de milioane de dolari pentru staționarea Flotei în Crimeea, "dar exista permanent amenințarea șantajului de a nu fi prelungit contractul", a spus el.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a deplasat luni în Crimeea, pentru a marca cinci ani de la anexarea fostei regiuni ucrainene de către Rusia. Putin a afirmat că decizia anexării Crimeei în anul 2014 a fost luată din rațiuni referitoare la „interesele naționale pe termen lung".
 
România a reiterat, recent, că nu recunoaște acest act.