ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect legislativ care urmează să fie dezbătut în Parlament privește organizarea unei structuri militare denumite Garda Națională a României, care va dispune de forțe terestre, infanterie, geniu și artilerie, dar și aeriene, cu elicoptere și avioane de luptă.
 
Șeful Gărzii va fi numit de Biroul Permanent al Senatului și ar trebui pus în aplicare în două luni, dacă proiectul ar fi aprobat de Parlament și promulgat de președinte.

Proiectul, inițiat de un parlamentar PSD, ar funcționa sub controlul Parlamentului și doar ar colabora cu Ministerul Apărării Naționale, iar noua structură va fi condusă de un inspector șef numit de Biroul Permanent al Senatului.

Garda Națională a României s-ar compune atât din forțe terestre, cât și de forțe aeriene, care ar urma să aibă opt baze de elicoptere. Forțele terestre ar avea opt brigăzi de infanterie, o brigadă de geniu și o brigadă de artilerie terestră după standarde NATO, informează Profit.ro.

Brigada de geniu ar fi dislocată în Deva, iar Brigada de artilerie terestră, la Brăila. Garda Națională va avea și opt inspectorate regionale în București, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Iași, Focșani și Constanța.

Personalul Gărzii va fi constituit din personal permanent (35%) și din personal voluntar (65%). Autorul legii a declarat că structurile militare vor funcționa și pe timp de pace cu nuclee de mobilizare, încadrate cu militari în funcții cheie. Voluntarii care ar face parte din Garda Națională ar urma să beneficieze și de scutirea unor taxe și impozite locale.

Inițiatorul acestui proiect a motivat necesitatea înființării unei astfel de structuri militare prin potențialele riscuri existente ca urmare a unor dezastre sau erori umane, nnevoia unei structuri de protecție a populației și prin faptul că după 1990 un astfel de proiect a mai fost discutat, dar până în prezent nu a ajuns în punctul de a fi inițiat.