ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a decis, miercuri, să respingă cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de modificare a Legii referendumului, aprobând actul normativ în forma în care a fost trimis la promulgare.  

Potrivit legii trimise la promulgare, referendumul național cu privire la revizuirea Constituției are loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, urmând ca această dată să fie adusă la cunoștință publică de către Guvern.

„Cetățenii sunt chemați să își exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituție, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituționale, Guvernul având obligația de a aduce la cunoștința publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia și data referendumului”, prevede textul legii. 

USR a anunțat, prin vocea președintelui Dan Barna, că va contesta legea referendumului la Curtea Constituțională.

Am discutat cu colegii juriști motivele (atacării la CCR - n.r.), ele sunt de ordin tehnic, nivelul de imprecizie a legii raportat la cerințele Constituției este foarte mare. Este o lege destul de neclară din punctul de vedere al calități redactare", a afirmat Barna, la Parlament, adăugând că USR va invoca argumente legate de temeiul legii în sesizarea la Curtea Constituțională. 

El a spus că PSD folosește pretextul inițiativei cetățenești de modificare a Constituției în chestiunea familiei pentru a-i tăia din prerogative președintelui. 

„Se folosește pretextul inițiativei cetățenilor privind modificarea Constituției în chestiunea reglementării familiei pentru a modifica legea referendumului, care era o lege foarte corectă din punctul nostru de vedere și pentru a mai tăia din atribuțiile președintelui. Unul din mecanismele pe care de un an și jumătate le servește PSD este acela de a slăbi toate celelalte instituții în speranța că prin Guvern și Parlament se va putea merge spre modul (...) din Polonia și Ungaria. Practic, prin această lege, președintele pierde o seamă de atribuții în chestiunea referendumului, este un atac la statul de drept folosindu-se chestiunea referendumului pentru familie”, a adăugat Barna. 

Astfel, există posibilitatea ca referendumul pentru familie să fie amânat din nou. Camera Deputaților a adoptat deja Legea care consfințește organizarea unui referendum pe tema inițiativei cetățenească de revizuire a Constituției. Urmează Senatul.