ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, o lege prin care toate partidele, federațiile sportive și ONG-urile de utilitate publică finanțate de la bugetul de stat vor cădea sub incidența Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și vor trebui să răspundă solicitărilor de transparență din partea cetățenilor.

Legea a fost inițiată de 49 de parlamentari PNL, UDMR și ai minorităților și a fost aprobată de Parlament pe 22 iunie, după ce inițial a fost respinsă de Senat.

Prin acest proiect a fost modificată definiția autorității și a instituției publice care intră sub incidența legii, pentru a include și partidele, federațiile sportive și ONG-urile care folosesc bani publici.

"Astfel de instituții devin canale de scurgere a banului public către diverse clientele politice și/sau economice, fără ca publicul să aibă acces la tabloul de cheltuieli, la modul / schemele de contractare și unde ajung, în definitiv, banii contribuabililor", se arată în expunerea de motive a legii, potrivit news.ro.

Prin noile modificări, toate aceste instituții vor trebui să se supună normelor și criteriilor de transparență prevăzute de Legea 544, dar și să răspundă solicitărilor cetățenilor cu privire la informațiile de interes public.