ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de senatori și deputați PNL au inițiat un proiect de lege pentru modificarea OUG 97/2005, prin care pașaportul ar urma să devină act de identitate, la fel ca buletinul de identitate sau cartea de identitate provizorie, conform Mediafax.

 Parlamentarii propun modificarea articolului 12, alin.2 din OUG 97/2005, în varianta propusă Senatului pașaportul intrând pe lista actelor de identitate.

”(2) În sensul prezentei ordonanțe de urgentă, prin act de identitate se înțelege cartea de identitate, precum și cartea de identitate provizorie și buletinul de identitate, aflat în termen de valabilitate, precum și pașaportul”, se arată în propunerea legislativă de modificare a OUG.

”Respectând drepturile fiecărui individ și doar în condițiile prevăzute de lege, legitimarea de către reprezentanții abilitați ai statului trebui să poată fi realizată și în lipsa cărții de identitate. Condiționarea legitimării de existența sau prezența exclusivă a cărții de identitate e nejustificată, având în vedere că statul roman eliberează și alte documente de identificare, precum pașaportul”, arată inițiatorii în expunerea de motive.

”Legitimarea și/sau identificarea cetățenilor, mai ales în actualul context european, în timpul fenomenului denumit criza migranților și pe fundalul unor amenințări din partea unor actori non-statali, poate fi esențială sub aspectul siguranței naționale”, mai spun parlamentarii.